Džínový manuál pro starší a pokročilé
Ilustrační foto: ingimage.com a pinterest.com

Džínový manuál pro starší a pokročilé

24. 3. 2019

Flare, skinny, bootcut, boyfriend. To jsou názvy, které se nyní objevují u džínů. Přijít dnes do obchodu a říct, že chceme džíny, uslyšíme od prodavačky dotaz: Jaký typ? A pak se na nás valí výše zmíněné výrazy. Proto je dobré je znát.

Lidé dříve narození si pod pojmem džíny zpravidla představí modré kalhoty, po kterých toužili v mládí. A pak si je často pořídili poté, co získali valuty nebo poukázky zvané bony, vystáli frontu před Tuzexem a pak si koupili ten jeden jediný typ, který tam zrovna měli. Jenže nyní je vše jinak. Džíny se dají koupit kdekoli, je jich neuvěřitelně velká nabídka od těch za pár stovek až po ty za pár tisíc. Především se jich však nyní vyrábí spousta různých střihů, protože s tím, jak se móda rozvolnila, nosí se prakticky jakékoli: široké, úzké, zvonové, s vysokým pasem, s nízkým pasem….

Je to dobře, protože si každý může vybrat takové, jaké sluší jeho postavě. Jen je třeba vědět, jak na to.

Skinny. To je typ džínů, který těsně obepíná postavu od zadku až k patám. V podstatě jde o něco jako džínové legíny. Jsou nyní velmi rozšířené, nosí je mladá děvčata i zralé ženy, dámy štíhlé, ale i plnější. Pozor na ně. Většinou sluší jen mladým děvčatům s dlouhýma nohama. Mnoho dam ve snaze působit mladistvě sahá po tomto typu kalhot, ale ve skutečnosti by jim lépe slušely takové, které by tak těsně neobepínaly lýtka, ale byly v dolní partii rovné či mírně rozšířené.

Boyfriend. Tak se říká džínům volnějšího, pohodlnějšího střihu. Název vznikl z toho, že působí, jako by si je žena půjčila od svého přítele. Jde o přesný opak skinny džínů. Postavu neobepínají, jsou pohodlné, působí ležérně, až chlapecky. Některým dívkám sluší, na ženách s plnějšími postavami však nepůsobí úplně nejlépe. Vlastně nepodtrhnou ženské tvary. Mívají trošku snížený sed, takže v nich žena působí, jako by neměla zadeček. Mnohdy si dámy myslí, že v nich skryjí plnou postavu, ale výsledek nebývá vždy lichotivý. Takže záleží na každé ženě, zda preferuje ženskost nebo jí vyhovuje, když působí spíše jako kluk.

Bootcut. Jde o džíny, které se od kolen dolů mírně rozšiřují. V podstatě jde o střih, který sluší  každé postavě. Když si k nim žena vezme boty na podpatku, působí elegantně. Když tenisky, tak ležérně. Přitom je zachována ženská postava. Vyniknou boky, stehna, ale nohy se přitom opticky prodlužují, takže zpravidla sluší i ženám, které nejsou štíhlé, ba naopak. Obvykle v nich vypadají dobře i hodně silné boubelky.

Flare. Jde o podobný typ jako bootcut, jen nohavice jsou ještě širší. Dříve narození mohou zajásat, jde vlastně o zvonáče, jaké znají z dob svého mládí. Tak trochu hipísácký kousek oděvu, který však v létě v kombinaci s ležérní halenou sluší ženám každého věku.

Slim. V podstatě klasika, úzké nohavice, kterým se říká cigaretové. Jsou úzké, obepínají postavu, ale ne tak, jako skinny. Jde vlastně o džíny v jejich staré klasické podobě. Platí u nich totéž co u typu bootcut. Může je nosit žena každého věku a když se k nim vezmou podpatky, postavě tyto džíny zpravidla lichotí. Někdy se jim říká také straight.

Mom jeans. Tento typ se objevuje v obchodech až v poslední době, jde vlastně o retro návrat ke střihům, který nosily v mládí dnešní padesátnice. Říkalo se jim mrkváče. Mají vysoký pas, dole jsou úzké, v podstatě z postavy vytvoří tvar mrkve. Někomu se líbí, někdo říká: už nikdy více. Nicméně jde o střih pohodlný a neuškodí ho vyzkoušet, protože některým typům postav vyloženě sedne.

Při výběru džínů je však nejdůležitější nepodléhat módním trendům, ale udělat si časem jasno, který střih postavě lichotí nejvíce. A čím je žena starší, tím více jasno by v tom měla mít. Protože zralá dáma v džínách vypadá vždy dobře, ať je malá či vysoká, štíhlá nebo spíše plných tvarů. Jen jde o to, aby džíny zvýraznily to, co je na ní pěkné, a zamaskovaly to, co moc k obdivu není. Jedna dobrá zpráva na závěr: Z módy už vyšly džíny se sníženým pasem, ty bederní, které před pár lety zaplavily obchody tak, že mnohé ženy měly problém najít džíny normálních střihů. Ano, byly to ty typy, ze kterých vzadu lezly půlky, když se jejich nositelka předklonila.  Mnohé zralé či plnoštíhlé dámy si něco takového nemohly dovolit nosit a ani nechtěly. Už se zdálo, že jiným střihům odzvonilo. Ale svět je opět v pořádku, do obchodů se vrátily džíny nejrůznější, tak je jen třeba se nějakými těmi pravými zásobit, až zase zmizí a do módy přijde něco méně nositelného.

móda
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%