Překvapení: Nobelovu cenu
za mír má Evropská unie

Překvapení: Nobelovu cenu
za mír má Evropská unie

12. 10. 2012

Tentokrát nevyhrál člověk, ale instituce. Nobelovu cenu za mír pro rok 2012 získala překvapivě Evropská unie. V norské metropoli Oslu to oznámil norský Nobelův výbor, který EU vyznamenal za šíření míru a demokracie v Evropě a za její dlouhodobou roli při sjednocování evropského kontinentu.

Nobelův výbor ocenil Evropskou unii mimo jiné za obnovu Evropy po druhé světové válce a za její roli při stabilizaci bývalých komunistických zemí po pádu berlínské zdi v roce 1989.

Ocenění pro EU, které přichází 60 let po zrodu jejího předchůdce, Evropského sdružení uhlí a oceli (ESUO), je vnímáno jako morální podpora nynějšího společenství 27 států v době, kdy je jednota tohoto uskupení podrobena tvrdé zkoušce, hlavně kvůli dluhové krizi v eurozóně.

Rozhodnutí pětičlenného výboru, v jehož čele stojí stávající generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland, bylo údajně tentokrát jednomyslné. "Bylo to jednomyslné rozhodnutí a nebylo příliš složité," řekl Jagland. Zároveň připustil, že ocenění může vyvolat jisté kontroverze. "Očekávám, že bude nějaká diskuse, doufáme, že bude," podotkl Jagland.

V loňském roce dostala Nobelovu cenu za mír trojice žen, liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová, její krajanka a mírová aktivistka Leymah Gboweeová a jemenská politička Tavakkul Karmánová.

Nobelova cena za mír je jediná z cen zřízených švédským vynálezcem a průmyslníkem Alfredem Nobelem, která není udělována ve Švédsku. Čerství laureáti si Nobelovy ceny převezmou v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince v hlavním městě Norska.

Evropská unie Nobelova cena ocenění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...