Kariéru vyměnil za klid alpského střediska a získává designová ocenění
Hoteliér Michael Madreiter

Kariéru vyměnil za klid alpského střediska a získává designová ocenění

27. 3. 2019

Byl více než 15 let špičkovým krizovým manažerem. Pracoval pro přední světové konzultantské firmy, létal po celém světě a jeho jméno je v tomto oboru pojmem i dnes… 

 

Jednoho dne to ale Michaela Madreitera omrzelo a vrátil se domů - do rakouského Leogangu a vrhl své síly na rodinný penzion. Vybudoval z něj jeden u nejlepších hotelů v celé oblasti.

Co vás vedlo k tomu vyměnit takovou kariéru za klid Leogangu?
Tehdy jsem nalétal více než 70 letů za rok a strávil až 200 nocí z roku po různých hotelech. Prostě jsem si řekl, že už toho bylo dost. V hotelech jsem se necítil dobře, hledal jsem jiné druhy ubytování, kde bych mohl být déle, cítit se tam jako doma, mít kam zvát přátele, vařit… U mě navíc návrat do Leogangu nebyl jen touhou po klidu, byla to i touha po novém projektu... A tím se stal náš rodinný hotel Puradies, který jsme celkově zrekonstruovali. Není pro mě nic zajímavějšího než vytváření nových věcí, sledování, jak se vyvíjejí, jak něco roste...

V případě hotelu Puradies se vám opravdu podařilo něco velkého – postavili jste velice náročný komplex za pouhých sedm měsíců. Jeho základem je ale vlastně malý tradiční hotel, který vaše rodina vedla po desetiletí...
Naše rodina byla v Leogangu jednou z prvních, která začala hotelový byznys. Bylo to v 50. letech. V 60. letech jsme se stali prvním hotelem s vodou, tedy s koupelnami v pokojích. V 70. letech jsme disponovali 25 pokoji, 60 postelemi a nabízeli plnou penzi. Měli jsme úspěch, a tak rodiče nic neměnili. Hotel byl výjimečný a naše podnikání mělo ještě podporu zisků z lanovkové společnosti, kterou spoluzaložil náš dědeček.

Proč jste se rozhodli ke změně?
Stárli hosté a s nimi zastarala i naše nabídka. Bylo důležité něco udělat, změnit – museli jsme udělat rozhodnutí, zda to nechat tak, či expandovat. Rozhodli jsme se nechat hotel, ale přidat luxusní chatky – tzv. challety s vlastní kuchyní, saunami, velkým společným prostorem, jednou luxusní chatkou pro oslavy, firemní akce, nejrůznější worskopy. Postupně jsme jich postavili 14. V roce 2015 nás ale čekalo další těžké rozhodnutí: lidi, kteří jezdili do challetů, měli mnohem větší nároky než ti z hotelu. Takže jsme měli dvě na sobě nezávislé značky: luxusní chaty a hotel. Lidé z obou se ale setkávali v restauraci, která najednou nevyhovovala kapacitou a pojetím… Museli jsme proto postavit hotel, který by se vyrovnal úrovni chat..

Pro takovou klientelu máte ovšem nejedno lákadlo…
Nacházíme se na jednom z nejslunečnějších míst v Leogangu, je odtud blízko na lanovku, nejsou tu žádní sousedé, místo je naprosto klidné a navíc tady máme obrovský prostor pro různé aktivity od sportu, worskopů až po běhání dětí, na které se chceme také zaměřit.

Co rodina řekla, když jste přišel s takovým navrhem?
Přijali to velmi pozitivně. Všichni souhlasili, že je změna nutná. 

Prostor, který máte, je skutečně velkorysý. Stejně je ale pojednaný i samotný nový hotel. Ten byl otevřený v prosinci 2016, postavili jste ho s předními architekty za pouhých sedm měsíců a náklady na něj musely být nezměrné…
Použili jsme kvalitní přírodní materiály, jako je dub nebo přírodní kámen, celý hotel působí velice vzdušně, je prosklený, jako by navazoval na okolní přírodu. Jen bar, kterému dominují velké masivy dubu, vyšel na půl milionu eur. Měl jsem štěstí, že jsem byl v oboru známý, a dostal jsem tak velkou půjčku od bank, což je v Rakousku čím dál větší problém. V našem případě se jednalo o 16 milionů eur. Zároveň jsem ale ušetřil na konzultantovi za tvorbu byznys plánu, který obvykle stojí velké peníze. Ten jsem si dokázal stanovit sám. Při stavbě hotelu jsme zaměstnali na 60 firem, převážně z regionu. Snažím se s ním žít v souladu a dávat zdejším lidem práci.

A myslíte tady i na děti. Už dnes v restauraci nabízíte speciální dětská menu, všude jsou dětské sedačky, za hotelem je krásné dřevěné hřiště. Dnes se stáváte vyhlášeným designovým a wellness hotelem, chcete se zaměřit i na rodiny?
Designový hotel často znamená, že děti tam právě rádi nevidí. U nás s nimi ale počítáme. V hotelu pro ně máme prostornou hernu, ve které se zabaví malé i starší děti. Protože máme skutečně velké prostory kolem hotelu, kousek od něj je malá zoologická zahrada a obora…

Plány máte velké, kdy budete zcela spokojený? Získali jste cenu v soutěži iF DESIGN AWARD 2016 v kategorii Interior Space and Exhibition Design za svůj Freiraum Multifunctual Bar.
Pro mě má největší kouzlo vymyslet projekt, splnit plán a sladit to všechno s lidmi, kteří chceme, aby k nám jezdili. Jen s dobrým a kvalitním byznysem se nám podaří rozjet další věci, a to je cíl. A plánů mám pořád dost - například bych chtěl rozšířit wellness a přidat vnitřní bazén, s čímž souvisí i to, že budeme muset přistavět další pokoje. V současné době jich máme 90.

Mění se i samotné středisko "lyžařský cirkus" Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn. Jak?
Je vybavené špičkovými moderními lanovkami, přibývá vyhlášených restaurací, klubů. Podle mě je nyní "lyžařský cirkus" zimní destinací číslo dva v Rakousku. Hned po Ischglu. 

rozhovor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.