Znáte voňavý a zdraví prospěšný kerblík?
Ilustrační foto: pixabay.com

Znáte voňavý a zdraví prospěšný kerblík?

4. 4. 2019

Dobrý den přeji všem. Tato rostlina je na jaře opravdu bohatým zdrojem vitamínu C . 

Kerblík - Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. 

Další názvy - střebule, stokláska, slovensky -Trebul'ka vonná 

Výskyt

Roste volně v přírodě, hlavně tam, kde je trochu slunečno. Při cestách, na svazích i v lesích. Dá se pěstovat v zahradách i v květináčích. Využíváme celou nadzemní část rostliny. 

Léčivé účinky 

Při léčbě průjmu, nemocech ledvin, močového měchýře, dýchacích cest, trávicího ústrojí. Detoxikuje organismus a čistí hlavně játra a žlučník. Zlepšuje krevní oběh a je vhodný pro ty, kteří trpí krevním vysokým tlakem. 

Zrychluje metabolismus, obsahuje velké množství bílkovin a minimum kalorií, a je proto vhodný při redukčních dietách. 

Kerblík ztrácí sušením aroma. Proto je lepší používat vždy čerstvě nasbíraný.

Čaj 

Do 250 ml vroucí vody dáme několik čerstvých lístků a necháme je 15 minut louhovat. Popíjíme ho vždy po jídle. 

Čaj je vynikající i jako obklad na bolavé a unavené oči. 

Koupel 

S přidáním nálevu z kerblíku ulevuje od bolestí hlavy a nezánětlivých bolestí kloubů. 

Teplý nálev

Je vhodný jako hojivý obklad na kožní problémy i menší ranky. A na zklidnění při zánětech močového měchýře - formou obkladů na podbřišek. 

Maximální dávka na den je 5 gramů. Neužívá se v těhotenství, při kojení a při zánětlivém onemocnění ledvin.

Využití v gastronomii 

Je vynikající do slaných omelet, k rybám  do bylinkových másel, k jehněčímu a skopovému masu, na posypání míchaných i jinak upravených vaječných pokrmů. Vylepší chuť starých brambor.

Nyní na jaře je vynikající tato jednoduchá pomazánka - nasekaný kerblík vmícháme do tučného tvarohu. Dochutíme solí a pepřem a pro zjemnění přidáme smetanu. 

 

A jedna zajímavost na závěr - vůně kerblíku odpuzuje mšice. 

 

Informace jsem čerpala ze svých knih a zápisků. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Slovo znám a určitě už jsem ho viděla, ale nevím, jestli bych ho poznala. :-)
Věra Ježková
Zjišťuji, že kerblík znám, jen jsem netušila, že je to kerblík. Líbí se mi to slovo, střebule ještě víc.
Mirek Hahn
Ten mne zajímá. Musím ale nastudovat vzhled a výskyt. Kerblíků roste v přírodě několik druhů a ne všechny se hodí ke konzumaci.
Zuzana Pivcová
Podle vzhledu to znám, asi jsem si to kdysi pletla s řebříčkem. Ale na co je kerblík vhodný, to nevím dodnes.