Kunovické banderium zamíří do Prahy
FOTO: Zdeněk Kučera

Kunovické banderium zamíří do Prahy

30. 3. 2019

Navzdory tomu, že se v letošním roce v Kunovicích na Uherskohradišťsku nekoná tradiční jízda králů, scházely se tamní tetičky, aby zhotovily výzdobu pro šestici koní, které se předvedou od 4. do 7. dubna na výstavě For Horse 2019 na výstavišti v Praze–Letňanech.

Půjde o ukázku takzvaného banderia. Banderium tvoří jezdci ve svátečních krojích na nazdobených pečlivě vybraných koních, kteří při mimořádných příležitostech tvoří doprovod zvlášť významných osobností.

Účast kunovických připravuje Milan Stašek: „Součástí veletrhu bude výstava fotografií Dalibora Gregora mapující jízdy králů na Slovácku. Uskuteční se zde i křest jeho dvou nových knih o jízdách králů v Hluku a ve Vlčnově. S koňmi do Prahy však pojedeme jenom my, protože pouze v Kunovicích jezdí jízdu králů ustálená skupina jezdců. Jinde se složení jízdy mění, jde o osmnáctileté chlapce, jako připomínka věku, kdy bývali odváděni na vojenskou službu. Ti by takovou akci nezvládli. Kromě šesti nazdobených koní návštěvníci veletrhu uvidí i košinový vůz v němž se poveze náš král se svou rodinou. V průběhu čtyř dnů budeme mít dva pořady a naše uskupení se stane součástí i večerní show. Jezdci pojedou v sedlech hřebců Českomoravského belgika ze Zemského hřebčince v Tlumačově na Zlínsku. Na akci se zdržíme celé čtyři dny. Koně budou ustájeni v areálu výstaviště,“ upřesnil organizátor.

O šest týdnů později, ve středu 15. května se Kunovjané vydají do Prahy znovu. Tentokrát bude banderium již tradičně součástí velkolepých Svatojánských slavností Navalis oslavujících českého světce, sv. Jana Nepomuckého, patrona všech lidí od vody. Banderium má tu čest, že na cestě Prahou, mezi arcibiskupským palácem na Hradčanech a řekou Vltavou doprovodí kočár s Mons. Dominikem Dukou. Akce si vyžaduje opravdu zkušené jezdce, průjezd koní uličkami Malé Strany dlážděné „kočičími hlavami“ navíc za mimořádného zájmu mnohdy neukázněných diváků, je náročnou disciplínou. „Je to mimořádný zážitek, nejen pro diváky, ale i pro nás jezdce,“ dodal Milan Stašek. Milovníci koní a folkloru si tedy určitě přijdou na své. A chybět samozřejmě nebudou ani slovácké písničky. Jezdci z banderia jsou totiž i výtečnými zpěváky. Takže Praho, máš se na co těšit!

 

Alena Kučerová pro portál i60

zábava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%