České magi ze zahrádky aneb libeček lékařský
Ilustrační foto:pixabay. com

České magi ze zahrádky aneb libeček lékařský

6. 4. 2019

Krásný jarní den, přátelé.

Jak bývá mým zvykem, napíšu i tentokrát něco o rostlině, která je oblíbeným kořením u nás a taky léčivou rostlinou.

Při dobrém pěstování dokáže časem vytvořit pěkný keřík. Skoro každý si ji pěstuje buď na zahrádce nebo i v květináči na balkóně i za oknem kuchyně.

O jeho oblíbenosti svědčí i lidová pojmenování - libíček, lubeček, libčí, lobeček, vopich, mágovka, vlstek, miláček. 

Je to libeček lékařský - levisticum officinale Koch.

Pochází z hornatých zemí jižní Evropy a převládá názor, že pochází z Asie. Nejdřív se pěstoval v klášterech. Posléze ho mniši rozšířili do dalších zemí a pěstoval se nejvíc na horách. 

Sběr

Listy se sbírají v prvním roce pěstování. Kořen až v druhém roce. Ten se po očištění nakrájí, usuší a rozemele na jemný prášek, který má ještě výraznější chuť než čerstvý.

Léčivé účinky 

Působí účinně na jaterní problemy, snižuje plynatost, je vhodný jako lék při kolikách u dětí, je účinný při léčbě ledvinových kamenů. Zmírňuje projevy alergií, pomáhá při odhlenění a ulevuje od kašle.

Je to vynikající přírodní prostředek na čištění krve. 

Libečkový čaj 

2 čajové lžičky drceného kořene přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut louhovat. Pijeme 3x denně. Mírní onemocnění dýchacích cest a posiluje organismus. 

Čaj na zvýšení koncentrace

1 díl kořene libečku, 1 díl natě z rozmarýnu, 1 díl natě z yzopu

Do 1/ litru vařící vody dáme 2 polévkové lžíce směsi a 10 minut louhujeme. Pijeme během dne po doušcích. Pro žádaný léčebný výsledek je nutné pít čaj alespoň 1 měsíc. 

Těhotné a kojící ženy by měly užívat libeček v minimálním množství. 

Využití v gastronomii 

Používá se k přípravě omáček, polévek, pokrmů z rýže, zeleninových, pokrmů z drůbeže. Špetka libečku dodá výjimečně dobrou chuť masovému vývaru.

Informace jsem čerpala ze svých zápisků.

Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Čaj z libečku jsem nepila. Jako koření do polévek ano. Je výborné chuti. Ale všeho s mírou.
Hana Rypáčková
Je můj oblíbený a už vyráží nové výhonky...
Blanka Bílá
Hezký den, máme ho už dlouho, ale teprve takříkajíc na stará kolena, jsem si ho oblíbila.Letos jsem ho chodila vyhlížet a dnes jsem ho použila na přípravu oběda.
Ilona Kolářová
Měla jsem ho na zahradě, pěkně se rozrůstá. My ho však nepoužíváme, na nás je moc aromatický.
Věra Ježková
Ten znám. Někdy i používám. :-)
Naděžda Špásová
Evi, já ho do brambor dávám taky. :-)
Naděžda Špásová
Ano, libeček je moje oblíbená bylinka. Dávám ho skoro do všech jídel. Už mi roste v květináči a půjde na zahradu. :-)
Eva Mužíková
Právě jsem zjistila, že můj libeček zdárně přečkal zimu na balkoně v kbelíku. Jíž má několik silných výhonků. Mám ho usušený, přidávám do polévek. Do těch brambor, jak píše Ivana zkusím.
ivana kosťunová
Libeček používám hlavně do polévek, přidávám i do vařených brambor. Čaj jsem ještě nezkoušela.