Hrad otevře k výročí smrti
císaře Rudolfovu galerii

Hrad otevře k výročí smrti
císaře Rudolfovu galerii

17. 1. 2012

Zájemci si mohou od pátku 20. ledna prohlédnout jindy nepřístupné prostory Rudolfovy galerie na Pražském hradě. Najdou tam expozici připomínající 400. výročí úmrtí císaře Rudolfa II. Sál bude pro veřejnost otevřen do 29. ledna. Akce k výročí smrti panovníka, který proslul podporou umění a vědy u svého pražského dvora, začnou na Hradě zádušní mší v Chrámu sv. Víta.

Výstava v prostorách přiléhajících k Rudolfově galerii seznámí návštěvníky s posledními dny císaře. Návštěvníci uvidí mimo jiné Rudolfovu pohřební výbavu - insignie, oděv a klobouk. Každou půlhodinu budou moci sledovat krátké dokumentární filmy. Na Hradě se budou konat také přednášky věnované Rudolfovi II. a jeho době. Děti do 15 let budou mít do Rudolfovy galerie vstup zdarma, ostatní zaplatí 20 korun.

Rudolfova galerie sousedí se Španělským sálem Hradu a patří mezi jeho nejreprezentativnější prostory. Pořádají se v ní například obědy pro významné zahraniční delegace a další společenská setkání. Padesát metrů dlouhý a deset metrů široký sál byl vybudován na konci 16. století pro uložení rozsáhlých sbírek obrazů, uměleckých předmětů a rarit císaře Rudolfa II.

Od smrti Rudolfa II. Habsburského, plachého muže obestřeného legendami, českého a uherského krále a císaře římského, uplyne 20. ledna 400 let. Do obecného povědomí vstoupil jako podivín, který víc než vladařským umem a schopnostmi udivoval sběratelskou vášní a mecenášskou podporou alchymistů. V Praze, kterou si v roce 1583 zvolil za sídelní město, nashromáždil rozsáhlé sbírky výtvarného umění.

galerie Pražský hrad výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.