Aprílový výlet

Aprílový výlet

5. 4. 2019

26. března se objevila v tisku zpráva:“ Na loukách a v zahradách v Lačnově na Vsetínsku rozkvetl vzácný šafrán bělokvětý. V obci a jejím okolí je 18 významných lokalit s šafránem, z toho dvě jsou chráněné. Jsou to desetitisíce květů, není možné je spočítat.“ A bylo rozhodnuto. Pojedeme, ale nejdříve až 1. dubna, kdy nemáme žádné povinnosti.

Šafrán bělokvětý je vytrvalá bylina dosahující výšky 15 cm. V půdě je kulovitá hlíza, ze které vyrůstají dva až čtyři listy. Roste na loukách, které jsou dvakrát ročně pokoseny nebo spásány a nesnáší hnojení. Rozmnožuje se semeny. Nejvýznamnější oblastí výskytu šafránu bělokvětého v ČR jsou louky v obci Lačnov, kam se pravděpodobně dostal z alpské oblasti v době napoleonských válek s krmivem pro koně.

Lačnov je obec ve Zlínském kraji, asi 6 km od Valašských Klobouk. Leží v podhůří Vizovických vrchů v nadmořské výšce 520 m a žije zde 866 obyvatel. První zmínka o obci pochází z roku 1424. Známé je chráněné území Vařákovy paseky. Původně zde byla osada s deseti chalupami, která se během 2. světové války stala útočištěm pro partyzány. Večer 2. května německé vojsko vypálilo osm chalup a následující den zavraždilo jednu ženu a tři muže. Od roku 1950 na pasekách nikdo nežije. Smutné události připomíná muzeum se stálou expozicí vypálených osad v obci Lačnov a Lazy pod Makytou – Mladoňov.

A jaký byl náš výlet? Místo barevných koberců šafránů jsme našli pouze několik rostlin, které ještě kvetly. Prošli jsme se po pastvinách a kolem rybníků, pořídili fotografie z míst, která jsme navštívili poprvé. Po návratu domů jsme vyhledala stránky Lačnova a objevila zprávu: “01.04.2019 - ŠAFRÁNY UŹ ODKVETLY! Upozorňujeme všechny obdivovatele šáfránů, že již odkvetly.“ A nebyl to apríl.

Zvu vás na krátkou procházku. Snad se vám bude líbit tato část Valašska.

Poznámka: informace jsou z Wikipedie a informačního panelu v Lačnově.

procházka
Hodnocení:
(5.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%