Roger Moore, nejpilnější
Bond, slaví 85. narozeniny

Roger Moore, nejpilnější
Bond, slaví 85. narozeniny

13. 10. 2012

V historickém pořadí třetí představitel Jamese Bonda, Roger Moore, drží v bondovské sérii několik rekordů. Neohroženého agenta hrál celkem sedmkrát a byl nejdéle sloužícím Bondem i nejstarším. Britský herec, který 14. října slaví 85. narozeniny, začal do povědomí diváků pronikat na konci 50. let a mezinárodní hvězdou se stal díky roli detektiva Simona Templara v televizním seriálovém hitu The Saint (Svatý; 1962-1969).

Roger Moore se narodil 14. října 1927 na předměstí jižního Londýna. Na počátku 50. let se živil spíše jako model než herec a nakonec se uchytil v televizi. Po třicítce se konečně výrazněji prosadil v Británii díky seriálu Ivanhoe (1958) a v Americe zaujal v několika epizodách TV seriálu Maverick (1959). Po úspěchu v podobě detektiva Templara potvrdil vstup mezi elitu sérií The Persuarders (1971-1972), kde se objevil po boku Tonyho Curtise.

Prvního Bonda si zahrál ve filmu Žít a nechat zemřít (1973), kdy převzal štafetu po Seanu Connerym. Moore úplně změnil styl agenta 007 – z chladného zabijáka v podání Conneryho se stal vtipný, hravý a usměvavý frajer, již zdaleka ne tak brutální. Naposledy si oblékl smoking agenta 007 ve službách Jejího Veličenstva ve filmu Vyhlídka na vraždu (1985). Tehdy mu táhlo již na šedesátku a podle dobového tisku se už "cítil trapně při postelových scénách s krásnými ženami, které mohly být jeho dcerami".

Poté se vrhl na dráhu humanitární pomoci. V roce 1991 se na popud své přítelkyně Audrey Hepburnové stal vyslancem dobré vůle Dětského fondu OSN Fondu (UNICEF) a v roce 2003 ho britská královna povýšila do rytířského stavu.

Shodou okolností právě vstupuje do kin nový příběh Jamese Bonda nazvaný Skyfall v hlavní roli s Danielem Craigem. Kritika i diváci se tentokrát vzácně shodují – je vynikající.

James Bond výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...