Světluška pomáhá nejen nevidomým, ale i osamělým lidem
Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu. FOTO: Kryštof Peterka

Světluška pomáhá nejen nevidomým, ale i osamělým lidem

9. 4. 2019

Nadační fond, který pomáhá těžce zrakově postiženým, má za sebou několik úspěšných projektů. Nyní právě probíhají noční běhy pro Světlušku, které vyvrcholí 11. dubna na pražském Výstavišti. Nejen na tuto akci jsme se zeptali ředitelky Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriely Drastichové.

Světluška, vlajkový projekt Nadačního fond Českého rozhlasu funguje již od roku 2003. Podařilo se vám za tuto dobu uskutečnit mnoho akcí a pomoci desítkám tisíc nevidomých. Kterou z nich považujete za nejúspěšnějších?
Roky jsem Světlušku vnímala jako člověk z vnějška a tak nějak ji každý znal. Dnes, když jsem součástí, chápu, že za tou obecnou znalostí a důvěrou ve Světlušku je celoroční, mravenčí práce, kdy jedna kampaň nebo událost střídá jinou tak, abychom byli neustále v kontaktu s našimi partnery, dárci a podporovateli. Současně si prostřednictvím finanční podpory a vytváření sítě odborníků a organizací udržujeme neustálý kontakt s realitou života lidí s těžkým zrakovým postižením. Já osobně vnímám jako nejúspěšnější právě probíhající Noční běhy pro Světlušku, které se z Prahy rozšířily do 4 dalších měst a ročně se jich zúčastní na 7 tis. běžců, tedy dárců. A Kavárna POTMĚ, která plní hned několik funkcí. Vytváří sezónní pracovní místa pro zrakově postižené, umožňuje lidem ve velkých městech i v menších regionech zažít si posezení u kávy v naprosté tmě ve společnosti kavárníků, kteří dodají pocit bezpečí a důvěry. Kavárna POTMĚ vyjede i v letošním roce po Česku.

Jaké projekty jste připravili pro rok 2019 ? Každý rok se vám podaří nás překvapit drobnými dárky. Na jaké upomínkové předměty se můžeme těšit v letošních sbírkových dnech?
V tom je právě krása toho, co a jak Světluška dělá. Každý rok se snažíme překvapit veřejnost s něčím novým, neotřelým. V loňském roce to byly designové šperky kompletované zrakově postiženými v Pracovně rehabilitačním  , které jsme prodávali na Vánoce, v letošním roce vás čeká úplně poslední štace naší autobusové Kavárny POTMĚ a současně postavíme novou, modulární Kavárnu POTMĚ v červnu na Náměstí Republiky v Praze. Těšit se můžete i na nové výrobky, které budou dobrovolníci prodávat ve prospěch sbírky Světluška v ulicích všech krajských měst v týdnu od 9. září. Dali jsme si záležet na tom, aby polovina z nich byla nová, hezká, užitečná a vyrobená v Česku. Nechte se překvapit.

Spolupracuje s vámi takřka již 85 tisíc dobrovolníků . Kde se mohou hlásit další zájemci? A v čem potřebujete nejvíce pomoct?
Bez dobrovolníků bychom to nezvládli. Jsou naší velkou pomocí na všech akcích, které pořádáme. Na letošním pražském Nočním běhu pro Světlušku jich například máme 130. Jsou mezi nimi studenti vysokých škol, firemní dobrovolníci i naši kamarádi. V adventním čase, kdy zajišťujeme v Praze na Václavských Vánocích prodej šperků a ozdob a zde zapojujeme právě firemní dobrovolníky. Firmy i kolegové mezi sebou často soutěží, kdo bude mít větší tržbu. Pro nás je to nenahraditelná pomoc.

Daří se vašemu novému projektu Návštěvy POTMĚ ? A kde se o něm mohou lidé více dozvědět?
Návštěvy POTMĚ oslavily letos rok od spuštění služby v Praze. Od té doby jsme tým návštěvníků, tedy lidí, kteří dochází do domácností a domovů za seniory, aby jim zpestřili každodenní program, rozšířili do 5 měst a je nás celkem 17 v Praze a okolí, Plzni, Českých Budějovicích, Jihlavě a Liberci. Dodnes jsme takto přinesli radost 500 seniorům, docházíme do 19 zařízení a naším cílem je rozšířit službu do každého krajského města. Návštěvy POTMĚ jsou jako služba postavené tak, aby řešili i problém s dostupností služeb pro neformální pečovatele v rodinách. Právě pro ně jsme udělali webovou stránku navstevypotme.cz, kde se dočtou nejen o fungování služby, ale mohou zde rovnou domluvit návštěvu pro maminku nebo dědečka nebo zadat požadavek na vyhledání vhodného návštěvníka například na základě zájmů seniora.

Máte dobré zkušenosti s dárcovstvím Čechů? A na co nejčastěji z vybraných peněz přispíváte?
Ano. Jelikož jsem měla několik let zkušenost s dárci ve Spojených státech a Velké Británii, říkala jsem si, že dárci u nás nejsou tak angažovaní a dárcovství nemají „pod kůží“ jako lidé v zahraničí. Dnes na to ale nahlížím jinak. Naši dárci potřebují silný pocit důvěry a pak jsou velkorysými a pravidelnými dárci. Často zůstávají loajální vybraným neziskovým organizacím a nadacím. Velkou výzvou pro nás bude generace mileniálských dárců, dle průzkumů má jít o nejštědřejší generaci dárců, klíčové bude, jak s nimi budeme navazovat vztah a jak s nimi budeme komunikovat. Světluška nejčastěji přispívá na pořízení kompenzačních pomůcek, na asistenci, na vzdělávání a sportovní aktivity. Neziskovým organizacím přispíváme na realizaci služeb rané péče, na zaměstnávání zrakově postiženích na zajištění pomůcek pro žáky a studenty ve speciálních školách a v integraci. Podporujeme i sportovní kluby a osvětové projekty. V budoucnu bychom rádi více investovali do nových technologií pro lidi se zrakovým postižením a do projektů, které směřují k systémovým změnám.

 

nadace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%