Jak si správně vybrat sluneční brýle?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak si správně vybrat sluneční brýle?

21. 4. 2019

Nákup slunečních brýlí se nevyplácí podcenit. Nekvalitní sluneční brýle totiž mohou ublížit víc, než kdyby člověk vyrazil ven bez nich. Na co se při nákupu zaměřit?

Každý člověk by měl mít hned několik slunečních brýlí – do města, na sport nebo za volant. Brýle by měly dobře sedět, dostatečně krýt oči ze všech stran, měly by být lehké, netlačit na spáncích ani za ušima a řasy by se neměly dotýkat skel. Pro běžné denní nošení postačí skla zabarvená do hněda, případně do šeda či zelena.

"Při ostřejším světle jsou vhodná skla tmavá. Rozjasňující žluté či oranžové odstíny jsou ideální na běh, cyklistiku či lyžování. Pro řidiče jsou optimální polarizační skla, která tlumí oslnivé odlesky od mokré vozovky či protijedoucích vozů,“ vyjmenovává oční lékař  Pavel Stodůlka.

V případě nějakého sportovního nebo dopravního úrazu, pokud brýle nejsou kvalitní, mohou oko nebo obličej velmi výrazně zranit tím, že se roztříští.
Nejdůležitější je ovšem UV filtr. Ten ale nesouvisí s barvou brýlových čoček. I čiré sluneční brýle mohou zrak před škodlivým slunečním zářením dostatečně chránit. Naopak tmavá skla bez dostatečného filtru mohou očím ublížit.

"Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic a do očí tak, nejsou-li chráněny UV filtrem, proniká více škodlivých paprsků, které mohou vést k trvalému poškození zraku," dodává Pavel Stodůlka z očních klinik Gemini. 

 

 

.

oči
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%