Před 15 lety auto poprvé
překonalo rychlost zvuku

Před 15 lety auto poprvé
překonalo rychlost zvuku

14. 10. 2012

V polovině října 1947 překonal americký experimentální letoun Bell X-1 rychlost zvuku. Téměř na den přesně o půl století později, 15. října 1997, tuto magickou hranici oficiálně pokořilo i pozemní vozidlo. V kokpitu vozu Thrust SuperSonic tehdy seděl příslušník britského letectva Andy Green. Americkou pouští prosvištěl průměrnou rychlostí skoro 1228 kilometrů v hodině.

Doba, kdy k ustavení nového rychlostního rekordu stačil pístový spalovací motor, byla v polovině 90. let už dávno minulostí. Britští tvůrci vozu Thrust SuperSonic proto k pohonu svého speciálu použili pár leteckých turbín ze stíhacích letounů britského námořního letectva.

Hranici zvuku překonal vůz v poušti Black Rock v americkém státu Nevada už 13. října 1997. Rekord však nemohl být uznán, protože stroj neodstartoval do druhé jízdy po maximálně hodinové pauze, jak to vyžadují pravidla. Během prvního pokusu totiž selhal padák, který měl vůz na konci 21 kilometrů dlouhé dráhy zpomalit. Naštěstí byla planina dostatečně dlouhá, takže nedošlo na nejhorší. Nicméně útok na rekord byl pro ten den zmařen.

Za slunečného rána 15. října usedl pětatřicetiletý Green do kokpitu znovu. Proudové motory Rolls-Royce Spey, které při plném výkonu spotřebovávaly přes 18 litrů leteckého petroleje za sekundu, udělily vozu dech beroucí rychlost, provázenou charakteristickým třeskem v okamžiku překonání hranice zvuku.

Oficiální rekord, který se vypočítává jako průměr obou jízd, měl hodnotu 1223,657 kilometrů v hodině na letmém kilometru, a 1227,985 kilometrů za hodinu na letmé míli. Greenovu týmu se tak podařilo trumfnout do té doby nejrychlejší vůz planety Thrust2, jenž v říjnu 1983 dosáhl rychlosti 1019,468 kilometru v hodině. Z čela tabulky rychlostních rekordů Mezinárodní automobilové federace (FIA) se Greena a jeho Thrust SuperSonic dodnes nepodařilo sesadit.

Zajímavostí je, že oba rekordní automobily - Thrust SuperSonic a jeho předchůdce Thrust2 - byly dílem britských konstruktérů a obě vozidla skončila svou kariéru jako exponáty v expozici dopravního muzea v Birminghamu, kde si je lze prohlédnout.

auta rekordy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%