Festival chutí zve gurmány
do 16 českých restaurací

Festival chutí zve gurmány
do 16 českých restaurací

14. 10. 2012

Na podzimní suroviny v celé jejich pestrosti včetně zvěřiny se zaměří Festival chutí – vůně podzimu, který se od 15. října do 4. listopadu uskuteční v šestnácti restauracích. Ředitel této gastronomické akce Pavel Suchánek řekl, že zatímco loni se speciální menu servírovalo ve čtyřech městech, letos jich bude sedm: vedle Prahy a Brna i v Českém Krumlově, Pardubicích, Mělníku, Berouně a Tuchoměřicích.

„Podzimní festival chutí se koná potřetí. A protože loni měla největší úspěch zvěřina, zařadily ji letos do své nabídky všechny podniky,“ uvedl Suchánek. Hosté si tak pochutnají například na špikované mořené kančí kýtě se šípkovou omáčkou, pečeném mufloním hřbetu na másle a čerstvém tymiánu či na zvěřinové paštice s vlašskými ořechy a brusinkovou omáčkou.

Například šéfkuchař pražské restaurace U Modré kachničky II Michal Váňa, který vařil i pro švédského a norského krále, připravil divokou kachnu, v Čechách kdysi nejběžnější "divoké maso", a netradiční dezert - bramborové knedlíky plněné švestkami, sypané mákem a škvarečky.

„Spotřeba zvěřiny na českých stolech zaujímá z celého objemu masa necelá dvě procenta. Přitom jde o maso zdravotně vhodné - má jemnější svalovinu, více bílkovin, méně tuků a je tak lépe stravitelné,“ podotkl šéfredaktor měsíčníku Myslivost Karel Kasina.

Ve festivalové nabídce figuruje také spousta sezonní zeleniny a ovoce. Šéfkuchař pizzerie Latrán v Českém Krumlově Otakar Müller nešetří na podzim na mrkvi, petrželi, dýni, celeru včetně řapíkatého. Z ovoce pak používá čerstvé i sušené švestky a hrušky.

Restaurace připravily pro festival tříchodová menu v ceně 290 a 390 korun. Bližší informace získají zájemci na adrese www.festivalchuti.cz, kde si mohou i rezervovat místo u stolu. Festival organizuje on-line rezervační systém do restaurací Alakarte.cz, v jehož databázi je na 160 podniků v celém Česku. V aktualizovaném kalendáři kulinářských událostí jsou ochutnávky vína a degustační menu. Navíc obsahuje server recepty na jídla z menu jednotlivých restaurací.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.