Pražské kino láká na polární
výpravu za ledními medvědy

Pražské kino láká na polární
výpravu za ledními medvědy

14. 10. 2012

Na jedno z nejodlehlejších míst světa – nekonečné arktické pláně zamířil další z velkoformátových dokumentů pražského kina IMAX s názvem Arktida 3D. Lední medvědice a dvě mláďata v něm bojují o přežití v zemi věčného sněhu a ledu, která se stále zmenšuje a mění působením civilizace a změn klimatu. Režisér Greg MacGillivray, tvůrce filmů Arábie 3D a Velký kaňon 3D, natočil vůbec první 3D snímek, který kdy v těchto podmínkách vznikl.

Kulisu přírodovědeckého snímku tvoří ledovce, tající kry, vodopády a hory. Přesto Arktida kypí životem, zvířata, která zde žijí, se nevyskytují jinde na světě. „Film o Arktidě jsem chtěl udělat dlouho. Za 45 let natáčení dokumentů pod hladinou oceánů a v nejrůznějších odlehlých končinách jsem nasbíral spoustu zkušeností. Ukázalo se, že nejsem připraven na to, s čím jsme se setkali na dalekém severu,“ uvedl režisér.

Podle jeho syna a producenta Shauna MacGillivraye jsou diváci konfrontováni s přírodou v té nejsyrovější podobě. Pochopí, jak obtížné je zde přežít pro jakýkoli živočišný druh. Medvědí rodina, jejíž život filmaři mapovali, byla prý na rozdíl od ostatních příslušníků jejího druhu poměrně nevšímavá k přítomnosti kamer. Během několika dnů jim umožnila zblízka nahlédnout do svého života – včetně lovu, her, kojení a zasvěcování medvíďat do života v divočině. Filmaři se s ní setkali až téměř na konci natáčení, které trvalo celkem osm měsíců. Samice snad využila lidské přítomnosti k tomu, aby odradila ještě nebezpečnější společníky - potulující se medvědí samce. Někdy bývají tak hladoví, že by mohli ohrozit její mláďata. Během týdne odrazila čtyři takové útoky.

Řada scén vznikla pod vodou, přičemž se filmaři museli ponořit o něco hlouběji než medvědi. Tak vznikly pod ledem tlustým více než metr i ojedinělé záběry mrožů a jejich mláďat. Filmaři se potápěli v těžkém neoprenovém obleku - bez něho by ve vodě o teplotě minus 2,5 stupně Celsia, která nezamrzne díky obsahu soli, zemřeli zhruba po třech minutách.

Kromě kamery je podstatným prvkem filmu Arktida 3D hudba, kterou složil Steve Wood. Na soundtracku zní i několik písní Paula McCartneyho, který je znám vztahem ke zvířatům a životnímu prostředí i jako aktivista v boji za práva zvířat. Originální znění dokumentu natočila Meryl Streepová, český komentář namluvila její dvorní dabérka Zlata Adamovská.

dokument film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...