Nejmodernější metoda vyšetření alergií
Ilustrační foto: pixabay.com

Nejmodernější metoda vyšetření alergií

17. 4. 2019

Nejstaršími testy v alergologii jsou testy kožní. Dalším vyšetřením je vyšetření specifických alergických protilátek z krevního odběru. Je však finančně velmi nákladné, proto je nezbytné využívat ho účelně, například když kožní testy nevypovídají o příčině alergie, případně je nemůžeme vůbec provést.

V posledních letech prošla diagnostika alergií obrovským vývojem. Podívejte se s námi na jednu z nejmodernějších metod ImmunoCAP ISAC.

ImmunoCAP ISAC

Jedná se o moderní multiplexovou metodu. Ze dvou kapek krve lze vyšetřit najednou více jak 112 různých alergenů-alergenních komponent. Velmi rychle tím lékař získá přehled, jak pacient reaguje na široký profil alergenů. Jsou zde zastoupeny pyly stromů, trav, alergeny zvířecí, plísně, hmyzu, parazitů v domácím prachu, chemických látek, potravinové alergeny (vejce, mléko, ryby, zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy).

Celé spektrum lze vyšetřit najednou právě díky biočipu, skleněné destičce, na které je v malém políčku ukotveno zmíněné množství alergenů. Do políčka se aplikuje sérum alergika. Protilátky třídy IgE v jeho séru se váží na „svůj“ alergen a jejich přítomnost je následně vyhodnocena.

Co výsledek měření znamená?

Výsledky jsou zpracovány do přehledné zprávy, jejíž součástí je grafické znázornění pozitivních nálezů a podrobný komentář. Lékař získá komplexní informaci o vzniku přecitlivělosti pacienta, a to díky širokému spektru alergenových komponent.

U pacientů, u nichž se kombinuje pylová alergie s potravinovou alergií, toto vyšetření pomůže odlišit citlivost na méně rizikové alergeny od těch, které mu mohou způsobit závažné alergické reakce. Toto vyšetření také pomůže rozlišit, zda se u pacienta jedná o kombinaci přecitlivělosti na inhalační a potravinové alergeny, nebo zda dominuje přecitlivělost pouze na alergeny vdechované.

Velkou výhodou multiplexových metod je, že díky nim lze stanovit i míru rizika závažné alergické reakce, která by mohla v budoucnu nastat např. po konzumaci potravin, jako jsou ořechy, kořenová zelenina, některé druhy ovoce apod. Více o vyšetření alergií na www.labtestsonline.cz.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%