Rakouský dobrodruh
zvládl rekordní seskok

Rakouský dobrodruh
zvládl rekordní seskok

14. 10. 2012

Rakušan Felix Baumgartner úspěšně zvládl rekordní seskok z výšky 39 kilometrů, při němž překonal rychlost zvuku. Do vysokých vrstev atmosféry ho vynesl speciální balon naplněný heliem. Baumgartner tak jako první člověk na světě ve volném pádu prolomil rychlost 1127,6 kilometru v hodině. Padák se mu otevřel až ve výšce kolem 1500 metrů.

Rakušan se také stal rekordmanem ve výšce dosažené balonem. Časem kolem 5,5 minuty dosáhnul i nejdelšího volného pádu. Seskok by však měl přispět také k novým poznatkům v medicíně.

Bývalý příslušník rakouské armády se riskantními kousky proslavil v minulosti už několikrát. Letos absolvoval dva cvičné seskoky z výšky 21 800 metrů a 29 610 metrů. Na rekordní skok se připravuje pět let.

Dosavadní světový rekord ve skoku z výšky drží od 16. srpna 1960 americký letec Joe Kittinger, který seskočil z 31 330 metrů. Kittinger nyní patří mezi Baumgartnerovy poradce.

Přímý přenos můžete sledovat na http://www.redbullstratos.com/live/

 

Baumgartnerova výbava

Padáky
Ve schráně na zádech má Baumgartner dva padáky, hlavní a rezervní, a stabilizační padák, který v případě nutnosti zabrání, aby jeho tělo nekontrolovatelně rotovalo. Stabilizační padák však chce dobrodruh použít jen v absolutní nouzi, aby neztratil rychlost a překonal rychlost zvuku. Spouští se tlačítkem na Baumgartnerově rukavici – je třeba ho zmáčknout na tři vteřiny – a je to první stabilizační padák pro nadzvukovou rychlost.

Popruhy nesou dvě kyslíkové lahve, které vystačí na deset minut, a vpředu je ovládání hlavního a rezervního padáku. Hlavní padák o velikosti 25 čtverečních metrů se neotevírá automaticky, Baumgartner ho rozevře sám ve výšce 1 524 metrů. Pro bezpečné použití padáku musí letět rychlostí menší než 277 kilometrů v hodině. Ručně se ovládá i rezervní padák, spouští se však i automaticky, a to tehdy, pokud by Baumgartner ve výšce 600 metrů překonal vertikální rychlost 35 metrů za sekundu.

Skafandr
Bude Baumgartnerovou jedinou ochranou, než dosáhne po seskoku bezpečí nižší atmosféry. Dokáže zabránit chorobě z dekomprese a ebulismu, tedy tomu, aby se ve výšce nad 19 tisíci metry začala parašutistovi vařit krev. Plášť skafandru je z ohnivzdorných a chladuvzdorných materiálů. Jeho "mozkem" je zařízení ve velikosti hokejového puku, které ve všech výškách udržuje tlak.

Helma
Je těžká 3,6 kilogramu a bude Baumgartnera zásobovat stoprocentním kyslíkem. Její hledí je chráněno tepelným okruhem před zamlžením a zamrznutím. Pomocí vestavěných sluchátek a mikrofonu bude parašutista udržovat kontakt s kontrolním stanovištěm na Zemi.

Cypres 2
Je elektronické automatické aktivační zařízení, něco jako Baumgartnerova třetí ruka. Pokud Baumgartner nebude z jakéhokoli důvodu moci spustit jeden ze svých padáků, CYPRES 2 automaticky aktivuje v stanovené výšce a času rezervní.

kuriozity rekordy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...