O hadech, štírech a dni plném slunce
Ilustrační foto: pixabay.com

O hadech, štírech a dni plném slunce

24. 4. 2019

Srdečně vás všechny zdravím z léčebného pobytu v Lázních Bohdaneč, kde jsem právě prožila výjimečně poklidné a bezpracné velikonoční svátky. Milé dámy, vřele doporučuji! Aspoň jednou za život. Pokud k tomu ještě vyjde počasí jako letos, nemá to fakt chybu...

Teď se ale obracím k dnešnímu datu. Nejznámější svatojiřskou pranostikou je bezesporu ta, která nás upozorňuje, že na svatého Jiří vylézají z děr hadi, štíři… Had je údajně odvozen od praslovanské podoby názvu gad, který znamená něco nepříjemného, dokonce odporného, zatímco slovo štír dodnes žije v některých nářečích jako ščur…  Ale může to být klidně červ, žížala, a dokonce i kyselé víno.

Lidových pranostik, které se vážou k datu 24. dubna, jsem napočítala celkem pětatřicet. Hemží se to v nich všelijakou havětí. Ať už jsou to hadi, štíři, žáby či havrani – všichni bez rozdílu se zkrátka derou za sluncem. A což teprve lidský tvor… Jak říká další z pranostik - Na svatého Jiří rodí se jaro. Ano. Jaro na prahu letních teplot je toho času hlavní společenské téma. Bez ohledu na to, že všechno aprílové má charakter proměnlivosti a rozmaru, neřku-li bláznovství. Proto jsem se zřejmě taky právě 1. dubna vdávala… Apríl je totiž pro mé třetí a poslední manželství přímo typické. A dokonce hned dvakrát.

Kromě manžela, se kterým je život vskutku jako aprílové počasí, jsem totiž zároveň získala i tchýni Jiřinku, která má 24. dubna nejen svátek, ale i narozeniny. Dnes je jí rovných devadesát... Ctím její stáří a statut matky mého muže. Na svůj věk je v nevídané kondici, a to jak po fyzické, tak zejména po psychické stránce. Myslí jí to skvěle, paměť funguje dokonale, ale co naplat, maminka je maminka… Čas však pozitivně zapracoval ve prospěch našich vztahů, jizvy po nějaké té křivdě se zhojily a nakonec musím uznat, že když se zrovna trefíte do její nálady, má moje tchýně občas i smysl pro humor. Tak doufám, že si tu souvislost s pozemskou havětí nebude brát osobně a třeba se nad ní zamyslí…totiž pardon, chtěla jsem říct zasměje… :-)

Ostatně, každá z nás, dřív než se stane tchýní, je především mámou, která je pilířem fungující rodiny. A pokud není, musí nastoupit náhradnice. Bohužel je u nás dětí v náhradní péči víc než kdekoli na světě.

Na druhé straně u nás bohudík existuje instituce, která už dvaadvacet let pomáhá pěstounským rodinám ve všech směrech. A právě den poté, co se začne drát na slunce všechna živá havěť včetně dětí, to jest 25. dubna 2019 má svůj "SLUNÍČKOVÝ DEN" i tato nezisková organizace – Nadační fond Rozum a Cit. K pomoci opuštěným dětem v náhradní péči se můžete přidat v patnácti městech po celé republice zakoupením malého sluníčka, anebo zasláním dárcovské SMS.

Všechny děti by měly mít právo vyrůstat v milujícím rodinném prostředí, bez ohledu na to, jestli o ně pečuje vlastní máma, pěstounka, babička, anebo hodná tchýně.

A pokud to čistě náhodou máte do kavárny v Léčebných lázních Bohdaneč coby kamenem dohodil, zvu vás dnes večer na malou besedu s názvem "Dámy, na slovíčko", na níž jsou ovšem vítáni i páni.

Hezké vztahy v každé rodině a všechno nejlepší Jiříkům i Jiřinkám přeje

HŠ.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%