Manželé z kadeřnictví: Vlasy nikdy nelžou
FOTO: archiv manželů Bayerových

Manželé z kadeřnictví: Vlasy nikdy nelžou

23. 4. 2019

Vlasy jako důkaz? Nejen kriminalisté, ale i zkušený kadeřník pozná zdraví, věk a pohlaví podle vlasů. Stačí, když se na vlas podívá a vezme do ruky. Tak jako Dita a Tomáš Bayerovi, majitelé prestižního salónu s dlouholetou tradicí v Praze 11, který vedou už 27 let.

S jakým nejšílenějším přáním za vámi klienti přicházejí?
Dita:
Třeba přijde dáma s černými vlasy, které si barví různými přípravky sama doma pět let, a chce odcházet – ideálně po dvou hodinách – jako platinová blondýna. To je nejtěžší práce, která může v salónu nastat. Ve skutečnosti to trvá zhruba pět hodin, a pak ještě několik dalších návštěv. Když chceme zachovat vlas zdravý a v kvalitě, jakou by měl mít, nelze to provést takhle narychlo, to jsou naprosto nereálné představy. Už proto, že nehodláme jít přes správné technologické postupy.

Takže občas pošlete zákaznici raději domů?
Dita:
Pokud je nereálné, co požaduje, tak ji odmítneme. I to se stává. Jinak vysvětlujeme, radíme, konzultujeme. Vždycky klientovi řekneme, tohle lze, tohle nelze, bude to trvat tolik času a bude to na víc návštěv.

Setkali jste se někdy s reklamací?
Dita:
Neděje se to často, tak dvakrát do roka, ale stává se. Většinou si zákaznice myslí, když přijde na barvu, že po třech měsících barva vypadá úplně stejně jako první den, kdy nadšená odcházela ze salónu.

Jste rádi, když někdo přinese fotku a řekne, takhle to chci?
Dita:
Nevadí mi to. Některé klientky jsou introvertní a neumějí zcela vyjádřit svůj sen, svoji představu, takže se líp dohodneme u fotografie.
Tomáš: Fotka někdy pomůže, ale zase není dobré, když se na ní moc lpí a klientka se v ní hodně vidí. Častokrát to nejde splnit. Pak nemusí být fotka dobrým rádcem, nýbrž špatným pánem.

Jak často je dobré se nechávat stříhat?
Tomáš:
Zhruba za šest týdnů, u mužů tak za čtyři týdny.

Co se stane s vlasy, když se třeba rok neostříhají?
Tomáš:
Zpravidla se začnou třepit, lámat, což nikdy nevypadá dobře. Málokterý vlas je tak kvalitní, aby po takhle dlouhém nestříhání vypadal hezky a zdravě. Určitě to nedoporučuju.
Dita: Na koncích už jsou vlasy zesláblé, protože jejich výživa jde z cibulky až do posledního konečku. A jak je vlas unavený, třepí se a láme. Minimální doba zastřihnutí je po šesti měsících, ale to se bavíme o takové krajní možnosti. A navíc, výsledek je právě opačný. Když chce klientka dlouhé vlasy, nestříhání je naprosto kontraproduktivní, protože vlas se ulomí mnohem dál, než když ho o pár milimetrů zastřihneme a zpevníme. Potom je efekt růstu daleko větší.

Dá se rozeznat mužský a ženský vlas?
Tomáš:
Záleží na tom, v jakém věku byl ustřižen. U dítěte stěží, ale postupem času u mužů vlasy slábnou, zejména na temeni. Ale pak je tu další aspekt, že při dnešních trendech si ženy většinou vlasy barví. Podle toho si myslím, že bychom rozdíl mezi ženou a mužem poznali.

A jak se pozná stáří vlasů?
Dita:
Mladší vlas má své přirozené vlastnosti jako pružnost, elasticitu, což starší vlas ztrácí. Když se budeme bavit o bílém vlasu, který ztrácí pigment, je to totéž. A když klientka prodělá nějakou nemoc, bere antibiotika, vlasy vypadají taky úplně jinak. Z vlasu se dá kupodivu poznat hodně.

Jak se starat o vlasy ve zralém věku? Co byste doporučili?
Tomáš:
Určitě používat kvalitní kosmetiku. Podstatná je i kvalita vody. Pokud si umyjete hlavu dešťovou vodou na chalupě nebo tvrdou vodou z nějaké studny, tak to taky hraje svoji roli. Nicméně důležitá je kvalita produktů, správný postup při mytí a regeneraci a pak i ochrana při fénování nebo žehlení.
Dita: Já radím, vždycky si nechat doporučit vlasovou kosmetiku od kadeřníka, aby vám nabídli profesionální produkty. V drogeriích je to jenom marketing. Hodně o tom napíšou, udělají krásnou reklamu, ale produkty nejsou tak kvalitní jako ty profesionální, které se dají koupit pouze v salónech. My máme dokonce i diagnostickou kameru,která rozpozná strukturu a zatížení vlasů, a podle toho určíme, jak o ně pečovat.

Jak vy pečujte o své vlasy?
Dita:
Tak standardně... Barvím je po čtyřech týdnech, což blondýny obvykle dělají, protože u nich je odrost dřív viditelný. Černovlásky to mají jednodušší, stačí jim pět šest týdnů. Taky je pravidelně stříhám a používám profesionální kosmetiku.

Jak často radíte mýt vlasy?
Dita:
Obden nebo dvakrát týdně, to je individuální. Vlas ani po třech dnech není špinavý. Jde jen o to, že klientky s jemnějšími vlasy mají sklon a přání mít je odlehčené, vzdušné, takže se zase vrátím ke kosmetice. Pokud mají ženy dobrou vlasovou kosmetiku, můžou si mýt vlasy tak často, jak to cítí. Klidně každý den, vlasy si tím nezničí, a ten pocit je pro ně důležitější.

Škodí fénování?
Dita:
Fénování a žehlení neškodí, pokud klient používá thermo ochranný přípravek na vlasy jak před fénováním, tak před žehlením.

Kdy je nejlepší poprvé ostříhat malé dítě?
Dita:
Jsou pověry, že dítě se má stříhat až po prvním roce, jinak se mu ustřihne rozum. To většinou klienti dodržují. Ještě mu nebyl rok, ještě ho stříhat nebudeme. U své dcery si nevybavuju, jestli jsem tuhle pověru dodržela.
Tomáš: Já si vzpomínám, že jsi ty její lokýnky pořád nechtěla stříhat.
Dita: Ale ona byla dost dlouho plešatá, takže ten rok jsme asi dodrželi.

Co si myslíte o doplňcích stravy a jejich vliv na vlasy?
Dita:
Myslím si, že prospívají, hodně věcí jde do vlasu zevnitř těla. I my se je snažíme dostat do těla přes pokožku a vlas samotný. Ale i zevnitř, pokud se člověk dobře stravuje a používá doplňky stravy, tak je to určitě dobře.
Tomáš: A nezapomínejte na pravidelný spánek, ten dělá hodně. Nejrychleji rostou vlasy ve spánku.

Koho z vás vůbec napadlo vést společně kadeřnictví?
Dita:
Vzniklo to úplnou náhodou na dovolené v Chorvatsku. Já podnikala už víc než tři roky a Tomášovi se zrovna nedařilo v práci. Jen jsme tak leželi na pláži a já říkám, nechtěl bys dělat to co já? A že prý jo, taky ho láká něco kreativního. Udělal si kadeřnickou školu a za rok pracoval v salónu.
Tomáš: Doteď jsem nelitoval, že jsem do toho šel. Je to kreativní profese, která se neustále rozvíjí a my s ní. Můžeme se pořád zdokonalovat.

 

rozhovor vlasy
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.