Buxusy v ohrožení. Housenky zavíječe právě útočí
Tyto housenky zavíječe jsou schopny zničit buxus za několik dní

Buxusy v ohrožení. Housenky zavíječe právě útočí

25. 4. 2019

Prohlédněte si váš buxus. Na tomto oblíbeném keři právě v tomto období řádí housenky zavíječe zimostrázového. Ty jsou schopny i velký keř zlikvidovat během několika týdnů. Obrana proti tomuto škůdci je poměrně složitá.

Zavíječ zimostrázový (Cydalima perspectalis ) je drobný motýl z čeledi travaříkovití. Dospělý motýl má nejčastěji bílá křídla s hnědým lemem, ale existují i jedinci zcela hnědí. Rozpětí křídel je 40 – 45 mm. Samičky žijí přibližně 8 dní a svá vajíčka kladnou na listy zimostrázu (Buxus), kterému se také někdy říká krušpánek.

Tento motýl se dostal do Evropy z východní Asie teprve nedávno. Jeho první výskyt byl zaznamenán v roce 2006 v Porýní. V České republice zničily housenky motýla první buxusy v Národním parku Podyjí. Odtud se motýl rozšířil i do dalších částí země, nyní je jeho výskyt nejhojnější na okraji Brna a dále v v Olomouci, Uherském Hradišti, Praze či Neratovicích. Objevit se ale může na dalších místech, protože motýl je velmi dobrý letec.

Proč je zavíječ nebezpečný? Motýl je schopen naklást na buxus několik stovek vajíček. Housenky přitom ožírají keř nejprve zevnitř, a to jak listy, tak kůru. Takže dlouho nemáte ani tušení, že je váš buxus napaden. Housenky jsou totiž velmi nenápadné, mají zelenožlutou barvu s černými pruhy a bílými puntíky s nápadně lesklou černou hlavou. Housenky zavíječe zimostrázového dorůstají délky až 5 cm. Při přemnožení housenek může dojít k holožíru, tzn. že keř je zcela zničen. 

Zajímavé je, že tento motýl napadá pouze keře buxusu. Zato však velmi intenzivně, ani odborníci si s ním nevědí rady. Jak zlikvidovat tohoto motýla, řeší celé vědecké týmy.

Právě od poloviny dubna do poloviny května jsou housenky zavíječe nejaktivnější. Proto si vaše keře co nejrychleji zkontrolujte. Pokud zjistíte, že je keř napaden, ihned jednejte. Je potřeba prohlédnout větvičku po větvičce a housenky nejlépe sesbírat ručně. Pokud je napadení příliš velké, můžete zkusit použít insekticid. Účinné by měly být přípravky s obsahem látky thiacloprid nebo přípravky na bázi Bacillus thuringiensis. V zahradnictví či specializovaných prodejnách vám poradí. Každopádně insekticid aplikujte co nejdříve po zjištěném napadení.

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%