Jeden název, stovky odstínů a chutí. Mezi rumy si ten pravý najde každý
FOTO: bestdrink.cz

Jeden název, stovky odstínů a chutí. Mezi rumy si ten pravý najde každý

25. 4. 2019

Vůně dálek, která svádí k návštěvě exotických krajů. Rumy mají své osobité kouzlo. A řada z nás si je zamilovala pro jejich plnou chuť.

Historie výroby rumu

Za místo, kde vznikl rum, jak ho dnes známe, je považován ostrov Barbados. Písemná zmínka o něm pochází z poloviny 17. století. A výroba destilátu z cukrové třtiny se záhy rozšířila do celé karibské oblasti. V 18. století se výroba destilátu z cukrové třtiny či melasy rozšířila i do Nové Anglie. Rum z východního pobřeží Severní Ameriky si záhy získal výraznou oblibu a stal se jedním z nejdůležitějších produktů britské kolonie. Základní surovina pro jeho výrobu se ovšem dovážela z karibských ostrovů. 

Tradiční nápoj námořníků

Rum nepopíjeli jen piráti. Důležitou roli měl zejména na lodích britského královského námořnictva. V druhé polovině sedmnáctého století byl každému námořníkovi stanoven denní příděl půl pinty rumu. Dávka se pro časté případy opilství časem snížila a v polovině osmnáctého století byl čistý rum nahrazen grogem. Nárok na rum britští námořníci definitivně ztratili až v roce 1970.

Současná produkce rumu

Rum se dnes vyrábí takřka ve všech zemích, v nichž se zpracovává cukrová třtina. Nejznámější oblastí je Karibik, vyhlášené jsou zejména kubánské a jamajské rumy. Podíl na trhu má ovšem i Indie a Austrálie.

Bílý nebo tmavý rum?

Bílé rumy se nejčastěji používají k přípravě míchaných nápojů. Tmavé rumy, které procházejí několikaletým zráním v sudech, se obvykle podávají samostatně. Jen tak si totiž vychutnáme jejich specifickou chuť a vůni.

Není rum jako rum

Mezi rumy najdeme méně ušlechtilé i luxusní značky. A každý rum má své nezaměnitelné vlastnosti. Ty jsou dány jak recepturou, tak i dobou zrání a druhem dřeva, ze kterého jsou zhotoveny sudy.

rum-starter-pack-2.jpg

 

alkohol
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%