Jeden název, stovky odstínů a chutí. Mezi rumy si ten pravý najde každý
FOTO: bestdrink.cz

Jeden název, stovky odstínů a chutí. Mezi rumy si ten pravý najde každý

25. 4. 2019

Vůně dálek, která svádí k návštěvě exotických krajů. Rumy mají své osobité kouzlo. A řada z nás si je zamilovala pro jejich plnou chuť.

Historie výroby rumu

Za místo, kde vznikl rum, jak ho dnes známe, je považován ostrov Barbados. Písemná zmínka o něm pochází z poloviny 17. století. A výroba destilátu z cukrové třtiny se záhy rozšířila do celé karibské oblasti. V 18. století se výroba destilátu z cukrové třtiny či melasy rozšířila i do Nové Anglie. Rum z východního pobřeží Severní Ameriky si záhy získal výraznou oblibu a stal se jedním z nejdůležitějších produktů britské kolonie. Základní surovina pro jeho výrobu se ovšem dovážela z karibských ostrovů. 

Tradiční nápoj námořníků

Rum nepopíjeli jen piráti. Důležitou roli měl zejména na lodích britského královského námořnictva. V druhé polovině sedmnáctého století byl každému námořníkovi stanoven denní příděl půl pinty rumu. Dávka se pro časté případy opilství časem snížila a v polovině osmnáctého století byl čistý rum nahrazen grogem. Nárok na rum britští námořníci definitivně ztratili až v roce 1970.

Současná produkce rumu

Rum se dnes vyrábí takřka ve všech zemích, v nichž se zpracovává cukrová třtina. Nejznámější oblastí je Karibik, vyhlášené jsou zejména kubánské a jamajské rumy. Podíl na trhu má ovšem i Indie a Austrálie.

Bílý nebo tmavý rum?

Bílé rumy se nejčastěji používají k přípravě míchaných nápojů. Tmavé rumy, které procházejí několikaletým zráním v sudech, se obvykle podávají samostatně. Jen tak si totiž vychutnáme jejich specifickou chuť a vůni.

Není rum jako rum

Mezi rumy najdeme méně ušlechtilé i luxusní značky. A každý rum má své nezaměnitelné vlastnosti. Ty jsou dány jak recepturou, tak i dobou zrání a druhem dřeva, ze kterého jsou zhotoveny sudy.

rum-starter-pack-2.jpg

 

alkohol
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%