Jak překonat lenost a jít cvičit?
Foto: Český svaz aerobiku a fitness

Jak překonat lenost a jít cvičit?

25. 5. 2019

Někdy je těžké dodržet svá předsevzetí. O cvičení to platí dvojnásob. Jak to tedy udělat, abychom dokázali vyrazit za sportem i ve chvíli, když se nám strašně nechce? Přinášíme 10 rad, jak vyzrát na vlastní lenost.

„Lidé v minulosti žili ve srovnání s námi mnohem pomaleji, přitom se ale o hodně více hýbali. My žijeme velmi rychle, hekticky, jenže většinu času prosedíme a odnáší to naše tělesná schránka. Pokud ovšem tělo pravidelně rozpohybujeme, odmění se nám po čase například zlepšením krevního oběhu, vyšší kapacitou plic, zrychlením metabolismu nebo i lepší funkčností svalů a kloubů. Jenže důležitá je právě ta pravidelnost,“ říká cvičitelka Jana Havrdová. Tady je jejích 10 rad, jak vyzrát na vlastní lenost.

1. Začněte už ráno
Pokud je to jen trochu možné, naplánujte si pravidelné cvičení do ranních hodin, kdy máte nejvíc energie a hlava ještě není zatížená pracovními úkoly. V průběhu dne pak přibývají povinnosti, naše vůle slábne a je velmi snadné vynechat pravidelné cvičení s výmluvou na množství práce.

2. Fitko za rohem
Místo, kam docházíte za sportem, ať už je to fitness centrum, plavecký bazén nebo tenisový kurt, by mělo být co nejblíže vašemu bydlišti. Pokud je cesta komplikovaná a doprava zdlouhavá, snadno se na ně sami sobě vymluvíte.

3. Odměna
Za vynaloženou námahu je třeba se odměnit. Dát si po cvičení v cukrárně sachr se šlehačkou nedoporučujeme, ale domluvit si blízko fitka rychlé kafe s kamarádkou nebo třeba návštěvu sauny, je určitě dobrý nápad, který ještě podpoří chuť jít si zacvičit.

4. Termín v diáři
„Osvědčilo se mi poznamenat si termín cvičení do diáře úplně stejně, jako si zapisuji každou jinou pracovní schůzku nebo setkání, které mají pevný začátek a konec. Při každém pohledu do diáře si tak uvědomím, že daný čas je zablokovaný, a nemůžu si tedy na tu dobu plánovat už nic dalšího,“ vysvětluje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness.

5. Sparing partner
K motivaci jít sportovat velkou měrou přispěje, pokud máte osobního trenéra nebo společníka se stejným zájmem. A nemusí se jednat jen o párové sporty, jako je tenis nebo badmington. I běhání nebo projížďka na in-linech bude ve dvou zábavnější! A hlavně – určitě se budete víc snažit dorazit na trénink, abyste sparing partnera nezklamali.

6. Včasná příprava
K motivaci a chuti vyrazit za sportem přispěje, pokud si tašku nebo ruksak s věcmi na cvičení připravíte den předem. Hledat čistý dres nebo tenisky až těsně před odchodem na trénink, zbytečně zdržuje, a navíc ani trochu nepřidá na dobré náladě.

7. Hezké sportovní oblečení
Nejen ženy se budou cítit při sportu o 100 procent lépe v moderním, funkčním a dobře padnoucím oblečení, než když si vezmou staré tričko a tepláky. „Pěkné sportovní oblečení funguje jako skvělá motivace i odměna. Můžete si třeba říct, že když zvládnete dva měsíce pravidelně docházet do fitka a ani jednou se na nic nevymluvíte, máte právo vybrat si nový kousek do svého sportovního šatníku,“ dává závěrečný tip Jana Havrdová.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%