Dlouhé Stráně

Dlouhé Stráně

16. 10. 2012

Poslední poznávací zájezd pro naše seniory v letošním roce máme za sebou. Tentokrát naše cesta mířila do Jeseníků. Skoro sto lidí navštívilo ve dvou dnech za sebou zajímavé místo. Je jím přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně. Je jednou z nejnavštěvovanějších turistických zajímavostí v Jeseníkách.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně se nachází na říčce Divoká Desná, u obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk. Horní nádrž je umístěna ve výšce 1350 metrů nad mořem. V roce 2005 se zařadila mezi 7 největších divů České republiky. Patří tedy mezi nejvýznamnější české památky jako jsou např. Pražský hrad nebo Zámek Hluboká.

Na tento zájezd jsme se velice těšili a připravovali se hodně dlouho. Prvořadým úkolem bylo s předstihem zajistit povolení k exkurzi s možností vyjet až nahoru naším autobusem. Termín jsme určili, povolení obdrželi, zaplatili zálohu, senioři byli přihlášeni, nezbylo než čekat. Čím více se den zájezdu blížil, tím jsme byli nervóznější. Počasí jsme sledovali i několikrát denně. Když nebude hezky, třeba nás nahoru ani nepustí nebo nás pustí, ale nebude výhled, neuvidíme to, nač se těšíme. Několika z nás už se to kdysi stalo, že jsme dojeli na Info ve Ski areálu v Loučné nad Desnou a z exkurze pro špatné počasí nebylo nic. Takže obava byla opravdu na místě.

Nakonec vše dobře dopadlo. Sice bylo dosti, opravdu dosti chladno (někteří byli rádi, že si přibalili rukavice), ale zato jasno. V Loučné jsme se nasytili na výborném předem objednaném obědě a vyjeli jsme k vytouženému místu. Na infu jsme doplatili další finanční částku a nabrali do autobusu průvodce, který se o nás staral dále. Nejdříve jsme sledovali film o této zajímavé elektrárně, prohlédli si některé místnosti. Pak jsme vyjeli ke spodní části. Pohled na krásnou vodu byl parádní. Cestou k horní části elektrárny jsme se dozvěděli, že v ní voda momentálně není. Nádrž opravují. Co se dá dělat. Byli jsme trochu zklamaní. Ale jen do chvíle než jsme obrovskou prázdnou nádrž uviděli. Vodu si můžeme vždy domyslet. Ale pohled na prázdnou, vypuštěnou nádrž měl něco do sebe. I chlapi byli nadšeni. Prázdný prostor nám připomínal obrovské fotbalové hřiště. Na dně stála nákladní auta, různé stroje a mezi tím vším se pohybovali dělníci. Byla to opravdu nádherná podívaná.

Cestou zpět jsme se zastavili podívat na pohádkové dřevěné městečko, které je přímo za velkou informační budovou. Veliké dřevěné houby, čarodějnice, trpaslíci, to je jen trocha z velice pěkných vyřezávaných děl.

Ve Velkých Losinách jsme hezký výlet ukončili návštěvou cukrárniček. Všichni byli spokojeni a šťastni. Bude-li někdo z vás mít cestu do Jeseníků, určitě tuto zajímavost dejte do svého programu návštěv. Nebudete litovat.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.