EU zakázala Česku používat
název pomazánkové máslo

EU zakázala Česku používat
název pomazánkové máslo

18. 10. 2012

Tradiční kelímky označené jako pomazánkové máslo musí zmizet z českých obchodů. Název se totiž nelíbí Evropské komisi, protože výrobek neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku. O zákazu názvu nyní rozhodl Evropský soudní dvůr, který považuje pomazánkové máslo pouze za "roztíratelný tuk".

Důvodem jsou rozdílné normy EU a České republiky. Zatímco podle norem EU může být jako máslo označovaný výrobek obsahující více než 80 procent mléčného tuku, podle českých stačí 31 procent. Právě kvůli této legislativě Evropská komise Česko zažalovala a Evropský soudní dvůr jí dal za pravdu.

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Praha neuspěla ani s žádostí o tom, aby pomazánkové máslo dostalo označení zaručená tradiční specialita. To je udělováno za účelem propagace tradičních produktů se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.

"Tentokrát se jedná o ránu do vazu, rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat. V případě, že bychom je nerespektovali a označení pomazánkové máslo dál používali, hrozí nám pokuta v řádu miliónů eur," uvedl europoslanec Jan Březina.

Podle něho se spor táhne už od roku 2006 a Evropská komise v něm postupovala nefér způsobem. "Když jsme z důvodu právní jistoty komisi požádali o zapsání pomazánkového másla na seznam výjimek, nezařadila tuto žádost ani na pořad jednání, čímž flagrantně porušila pravidla. Mohli jsme ji za to žalovat, ale neudělali jsme to, protože jsme nechtěli jít do otevřeného konfliktu a spor eskalovat. Zpětně viděno, to byla asi chyba, protože spor místo toho vyhrotila Evropská komise a naši zdrženlivost použila proti nám," kritizoval postup komise Březina.

Ten také odmítl námitku komise, podle níž označení pomazánkové máslo klame spotřebitele. "Z provedených průzkumů vyplývá, že jak čeští spotřebitelé, tak třeba i slovenští nebo polští si pomazánkové máslo oblíbili a kupují si je právě kvůli jeho charakteristickým vlastnostem," zdůraznil. 

Bezprostřední reakcí na rozsudek tak bude muset být přejmenování pomazánkového másla. "Byl bych pro vyhlášení veřejné soutěže na nové označení pomazánkového másla. Ať občané rozhodnou, jestli se má výrobek nově nazývat mléčná pomazánka, pomazánkáč, bruselská pomsta nebo nějak jinak," navrhuje s nadsázkou Březina. Čeští mlékaři zákaz ostře odsoudili, neboť jim přinese zvýšené náklady. Jako alternativu navrhují například název "České pomazánkové".

Jelikož rozsudek neobsahuje lhůtu, do kdy je nutné pomazánkové máslo přejmenovat, je třeba tak učinit bezodkladně. To znamená, že je třeba okamžitě začít měnit vnitrostátní předpisy a sladit je s rozsudkem. "V případě pomazánkového másla se jedná o vyhlášku ministerstva, takže změna bude procedurálně velmi snadná a rychlá. Současně je nutno vzít v úvahu legitimní očekávání výrobců a dát jim přiměřený časový prostor, aby se na změnu připravili," podotkl europoslanec.

Z českého pohledu jde o druhý neúspěch v řadě v poslední době. Potravinářská společnost Hamé totiž neuspěla u Evropské komise s žádostí o zařazení "Marmelády meruňkové", "Marmelády jahodové" a "Marmelády linecké" na seznam tradičních zaručených specialit EU. Název marmeláda se smí podle EU používat jen pro výrobky z citronů a pomerančů, vše ostatní je džem.

jídlo potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%