Sekačky roztáčejí svoje nože, sezóna začala
Benzinová sekačka SP 535 BW EL 4S. FOTO: Mountfield

Sekačky roztáčejí svoje nože, sezóna začala

9. 5. 2019

Letos to na zahradě vypadá, že sekačky budou v permanenci. Tráva roste po zimě a současném vlhkém období jako z vody a je třeba se s ní vypořádat. S kvalitní rotační sekačkou to zvládnete raz, dva.

Víte, co by taková kvalitní sekačka měla splňovat? Hovoříme-li o benzinových strojích, výhodou je, pokud jsou vybaveny výkonnými motory a také variátorem pojezdu nebo vícerychlostní převodovkou umožňující změnu rychlosti jízdy.

Tyto prvky výrazně usnadní práci i v členitém, svažitém nebo jinak komplikovaném terénu, stejně jako například velká kola uložená na kuličkových ložiscích.

Práci výrazně ulehčí také centrální nastavení výšky sečení nebo objemný koš (u některých top modelů je to i těžko uvěřitelných 80 litrů), díky němuž je možné sekat bez častého zastavování a vysypávání trávy. Řada strojů disponuje i optickou signalizací koše, díky níž poznáte, že je koš plný a je čas ho vysypat.

20190405-IMG_9753_eRGB_web.jpg

Vyvinuta v Německu, vyrobena v Rakousku – sekačka Steelline 46 XLR-A Plus 
je novinkou značky Brill v nabídce Mountfieldu

 

Další oblíbenou funkcí je startování jedním tlačítkem místo šňůry díky systému InStart, což ocení zejména starší lidé nebo ženy. „Velmi praktický je rovněž sytém 4v1, který nabízí u jediného stroje čtyři způsoby, jak naložit s posekanou trávou: sběr do koše, mulčování a zadní odhoz i boční odhoz,“ prozrazuje Jan Melena, expert na sekačky ze společnosti Mountfield.

Kvalitu také samozřejmě vytváří úroveň zpracování a použité materiály. Ani jedno ani druhé dnes bohužel není samozřejmostí.

„Ocel či slitiny hliníku jsou logickou volbou u velkých pojezdových strojů, používaných na rozlehlých pozemcích. U bezpojezdových modelů určených na menší plochy udělá lepší službu lehké šasi z kvalitního plastu,“ říká Jan Melena z Mountfieldu.

 

20180608-TWP_3683_eRGB_web.jpg

Elektrická sekačka EL 4800 PD BW je top modelem mezi elektrickými sekačkami. Komfort při sekání
umocňuje pojezd a nadstandardní příkon elektromotoru.

 

Pokud preferujete sekačky elektrické, na menší pozemky s dobrou dostupností elektřiny bohatě stačí. Jsou nenáročné na údržbu, dobře ovladatelné, mají nízkou hmotnost, jejich provoz je poměrně tichý a ekologický. Elektrické sekačky mohou oslovit také nižšími pořizovacími náklady v porovnání s většinou benzinových modelů.

Jak vybrat vhodný stroj? Na počátku by měla být úvaha, pro jaké účely budeme sekačku potřebovat – tzn. jak velkou rozlohu má pozemek, který bude sečen, jak je členitý, jaký má terén apod.

Na větší a členité pozemky rozhodně nejsou vhodné elektrické a bezpojezdové sekačky, na malých předzahrádkách zase nenajdou plné využití velké benzinové stroje s pojezdem.

Obliba AKU sekaček roste
Velkým trendem posledních let jsou AKU sekačky, které vykazují mnoho pozitivních parametrů a jsou schopné nahradit jak elektrické, tak i benzínové sekačky.

 GD60LM51SP_web.jpg

AKU rotační sekačka Greenworks GD60 LM 51 SP 60 V s ocelovým šasi, pojezdem
a záběrem 51 cm přináší komfort a výkon benzinových strojů ve spojení s čistou a ECO friendly energií.

 

„AKU sekačky procházejí neustálým vývojem a zdokonalováním v souladu s nejmodernějšími technologickými trendy. Velkou zásluhu na popularitě AKU mají moderní Li-Ion baterie. Ty jsou ve srovnání se staršími niklovými články výrazně výkonnější a vydrží pracovat déle (až 180 minut). Díky vyšší kapacitě totiž využívají energii až třikrát efektivněji a vyšší kapacita je udrží déle v chodu. Relativně vysoká kapacita je přitom vtěsnaná do baterie o malém objemu a nízké hmotnosti, která nemá paměťový efekt, nemusí se formátovat a netrpí znatelným samovybíjením. Nabije se během chvilky, moderní rychlonabíječky to zvládnou za pár desítek minut. K dalším benefitům patří vyrovnaný výkon hlídaný elektronickou jednotkou, dlouhá životnost a využití 1 baterie pro více strojů,“ vysvětluje odborník z Mountfieldu Karel Hromada.

Sekačka patří mezi nejexponovanější zahradní stroje v sezóně, proto je v konečném důsledku výhodnější volit kvalitu. O ní by mimo jiné mohly napovídat zkušenosti prodejce, délka jeho působení na trhu, reference od uživatelů. Vděčným ukazatelem je také míra poskytovaných služeb či nadstandardní záruka. Zapomínat bychom pak rozhodně neměli na možnost pravidelného servisu.

Více o sekačkách na www.mountfield.cz

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.