Češi mají nejlacinější
jídlo ve střední Evropě

Češi mají nejlacinější
jídlo ve střední Evropě

19. 10. 2012

České domácnosti vydávají za potraviny nejméně ze zemí střední Evropy. Celosvětově se Česko v žebříčku hodnotícím cenovou dostupnost potravin umístilo ze 105 zemí na 23. místě. Vyplývá to z průzkumu Economist Intelligence Unit (EIU), jehož výsledky poskytla společnost DuPont.

Podle studie si Češi mohou za poměrně nízký podíl celkových výdajů svých domácností nakoupit více potravin než lidé v ostatních středoevropských zemích. "Podobně pozitivně je hodnocena i celková zemědělská infrastruktura, která je základním kamenem dosažitelnosti potravin ve všech částech České republiky," uvedla společnost.

S každoročním kolísáním zemědělské produkce se potýká každá země. Například Spojené státy letos postihla obrovská sucha, která měla vliv na celkovou produkci, a někteří zemědělci si nemohou dovolit nakoupit krmení pro své chovy. Také ceny komodit v celosvětovém měřítku jsou nyní na maximech.

"Ceny potravin ovlivňuje mnoho faktorů, od rostoucí poptávky na rozvíjejících se trzích až po náhlé změny počasí," řekl ředitel EIU Leo Abruzzese. EIU proto vyvinula nový nástroj, tzv. faktor cenových změn, jenž má vyhodnotit čtvrtletní dopady cenových změn na schopnosti konkrétní země zabezpečit potraviny.

Světová banka odhaduje, že globální výkyvy cen potravin v roce 2008 stlačily na celém světě 44 milionů lidí pod hranici chudoby, většina z nich byla z chudých zemí. "Ve Spojených státech prožilo v roce 2011 nejistotu ohledně dostatku potravin 15 procent domácností, což je o 11 procent více než před nedávnými cenovými skoky," dodala firma DuPont.

Česko potraviny průzkum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...