Alkohol na lyžích je stejný
problém jako za volantem

Alkohol na lyžích je stejný
problém jako za volantem

18. 1. 2012

Třetina Čechů si myslí, že lyžovat pod vlivem alkoholu, je stejný přestupek, jako řídit opilý. Vyplývá to z výsledků ankety Direct Pojišťovny.

Alkohol na horách má zároveň podle každého třetího respondenta ankety negativní vliv na lyžařské schopnosti. Není proto divu, že se pak více než polovina lyžařů či snowboardistů opilých sjezdařů obává. „Vliv alkoholu na sjezdovkách se u nás stále podceňuje. Zejména delší reakční časy představují zvýšené riziko kolize podobně jako při řízení vozidla,“ uvedla mluvčí pojišťovny Kateřina Krásová. Nedávný výzkum Direct Pojišťovny přesto odhalil, že osm z deseti Čechů při lyžování pije alkohol.

Hodnocení vlivu alkoholu na sportovní výkon se liší vyjádření těch, kteří jej při lyžování pijí, a ostatních, co si lihoviny dokážou odříci. Podle 80 procent abstinentů má alkohol v krvi sjezdaře negativní vliv na jeho jízdní schopnosti, zatímco mezi „pijáky“ to tak vidí jen každý pátý. Čtvrtina z nich místo toho dokonce tvrdí, že je alkohol ovlivňuje pozitivně, a 17 procent věří, že má na ně jen velmi malý nebo žádný vliv, protože je zima.

„Při vysokých rychlostech na svazích, které nezřídka dosahují až 50 km/h, můžeme prodlouženým reakcím a horší rovnováze těžko přikládat jiný než nepříznivý význam,“ upozornila Krásová.

Obavu ze střetu s opilým lyžařem potvrdila v anketě celkově více než polovina (52 procent) milovníků sjezdování. Nebezpečí si přitom uvědomují spíše ti, kteří se alkoholu při lyžování vyhýbají (92 procent z nich se obává kolize). Ovšem i sjezdaři, kteří sami během dne popíjejí, se ostatních podnapilých bojí ve 43 procentech případů. Kromě helmy navíc lyžaře nic nechrání, tudíž je obava ze srážky s vážnými následky rozhodně na místě.

Od alkoholu zejména mladší lyžaře neodrazuje ani vysoká pokuta, kterou mohou dostat od policie. Může se v extrémních případech pohybovat až do 50 000 korun.

alkohol lyžování sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.