Žižkovská kina
ilustrační foto: pixabay.com

Žižkovská kina

17. 5. 2019

V minulém režimu se tu uživilo pět kin. Byla četně navštěvována, televize tehdy nebyla. Před hlavním filmem dávali filmový týdeník. Měli jsme tak alespoň nějaký přehled o jiných částech světa.

Kino Obzor bylo hned ve vedlejší ulici. Během přestávky se rozsvítilo a prodávalo se  eskymo, křičel to prodavač velmi teplým hlasem. Plyšová sedadla byla plná blech. O promítaných filmech jsme se s kluky potom na ulici hlasitě bavili, i posměšně – puberťácky, třeba, „víš, co dávaj v Obzoru?“ “Lejno stojí v pozoru!

Kino Tábor bylo opravdu lidové. První řada stála celou jednu korunu, ostatní až čtyři. K velkým diváckým dramatům tam nedocházelo.

Navštívit kino Jiskra bylo o život. Po promítání puberťáci v parku a kroužku některé vycházející paničky pomočili.

Ponec bylo lidovější kino. Jako výrostci jsme tam za tmy do uhelných kamen házeli kaštany. Hlasitě to vybuchovalo, uváděč nadával, prasata!

Aero přežilo dones, i tu demokracii. Bylo noblesnější. Před ním se shlukovala omladina, na dlouhé povídání.

Rád jsem navštěvoval i přilehlejší kina. Na neděli mi otec dával kapesné celou jednu korunu. Říkal, dobře se bav a zbytečně neutrácej! Utratil jsem tak padesátník za vstupenku a padesátník za eskymo. Všechno! Chodil jsem pěšky do kina Domovina,  v Holešovicích. Dávali tam cestopisné a poučné filmy, slepené asi do hodinového souvislého promítání. Dozvěděl jsem se tam aktuální novinky, třeba o čínské provincii „Se-ču-an“. O přestávce vybíhal promítač s dlouhým koštětem. Křičel dobytci, dobytek! S povrchu plátna smetával tehdejší noviny – nalepené vyžvýkané žvýkačky. Pak se promítalo dál, totéž.

Perlou bylo kino Čas, na Václavském náměstí. Také tam byl nepřetržitý provoz, nerozsvěcelo se vůbec. Kdo se chtěl ve tmě prospat, šel tam. V první řadě vysedávala směs učňovské mládeže. Jednou se tam do tmy ozval zoufalý dívčí výkřik! „Ty vole, než mi šáhneš na kozy, umej si ruce!“ Bylo to pohoršující pro jednu divačku a práskla to. Rozsvítilo se a vstoupila policie. Zatkla celou první řadu a vyvedla ji ven. Pak se zhaslo a promítalo dál.

Poprask byl i v průjezdu u pokladny tohoto kina. Probíhala tam výuka praktického cvičení sexu! Učňovská mládež se tu připravovala do sexuálního života!

 

                                                  

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%