Srdcová dáma Dagmar Kludská
FOTO: archiv Hany Švejnohové

Srdcová dáma Dagmar Kludská

25. 5. 2019

Dlouho jsem přemýšlela, na koho ze svých rozhlasových hostů zavzpomínat u příležitosti letošního měsíce lásky. Asi by to tentokrát měla být žena. Měla by mít pozitivní vztah k lidem a měla by něco vědět o životě. Navzdory svému věku by měla zářit optimismem a lásku mít v sobě hluboce zakořeněnou. A jako bonus by mohla mít schopnost dávat naději i ostatním…

Co nás čeká a nemine, to se snažíme vypátrat zejména na prahu nového roku. Proto jsem si dámu, která všechna předešlá kritéria dokonale splňuje, pozvala jako hosta do svého pořadu začátkem ledna 2016.

Od chvíle, kdy se mi do ruky dostala její první útlá knížka Srdcová dáma, uběhlo více než čtvrt století. Za tu dobu vydala na tři desítky nových titulů a v nich popsala mnoho lidských příběhů. Vymyšlených, ale i těch, které prožila sama. Stala se z ní jedna z nejžádanějších specialistek ve svém oboru a troufám si tvrdit, že právě díky vlastním zkušenostem toho o mezilidských vztazích a jejich proměnách ví mnohem víc, než by mohla sdělit.

Známá kartářka a spisovatelka přišla do vysílání jako vždy usměvavá, krásně upravená a se srdcem na dlani… „Nevím, do jaké míry mohla ovlivnit můj život schopnost nahlížet do minulosti a vidět budoucnost tolika lidí. Ze začátku jsem si to vůbec neuvědomovala,“ přiznala se v úvodu našeho povídání. „Prošla jsem si tou nejpestřejší školou života, jakou si můžete představit. Od cirkusových začátků s hejnem holubiček, přes tanec a zpěv až po údržbu výtahů. A taky jsem roznášela poštu..“

Dagmar Kludská byla vším, čím být musela, aby uživila čtyři malé děti, když s nimi po rozvodu zůstala sama. Své schopnosti vidět víc než ostatní využívala zpočátku jen sporadicky. „Pak jsem ale pochopila, že lidská zvědavost a touha znát svůj osud je nekonečná a že jsou za to lidé ochotni platit jako za každou jinou službu,“ dodala naše nejznámější kartářka. Když se po roce 1989 otevřela možnost podnikání, rozhodla se zúročit svůj talent a stala se tak první českou podnikatelkou v oboru výklad karet, ke kterému postupně přidala ještě astrologii.

Inzerát do novin dala tehdy její starší sestra Edita, maminka slavného zpěváka a producenta Michala Davida. „Byla jsem zvyklá vykládat jen rodině a přátelům, a když se ozvala první klientka, měla jsem hroznou trému. Ona mě ještě povzbuzovala, a pokud vím, tak stále ještě žije v jednom pražském domově seniorů. Moc ráda na paní Srbovou vzpomínám,“ přiznala s dojetím paní Dagmar.

 Budoucí úspěšná podnikatelka tehdy střídala montérky s tanečními róbami, nosila poštovní brašnu i putny s uhlím, a to vše se slavným cirkusovým rodem v zádech. Měla velmi přísnou maminku, zbožného tatínka a spoustu plánů, které jí v kartách nevyšly. Přesto postavila do života čtyři děti, a stejně jako vztah k cirkusovému prostředí byl součástí jejího života i vztah k bohu, jakkoli se tyto dva světy zdají být odlišné. Je babičkou pěti vnoučat a se synovcem Michalem Davidem jsou si velmi blízcí. „Máme se moc rádi,“ hodnotí jejich vztah slavná kartářka, která se brání oslovení „věštkyně“ a ve svých předpovědích je vždy velmi opatrná. Nikomu nic nevnucuje. „Věci mezi nebem a zemí jsou neuchopitelné,“ podotýká.

Nevím, co se mohlo změnit za uplynulé tři roky, ale tehdy mi paní Dagmar ve vysílání sdělila, že už více než deset let žije sama. Na samotu si však rozhodně nestěžovala. Ze všeho se prý vypíše ve svých knížkách. To je její největší koníček. Jak jen jí rozumím…

Na otázku, jestli považuje psychology a vztahové poradce za svoji konkurenci, odpověděla s úsměvem: „Odborník fundovaně pomůže, já naznačím cestu. Mystika nepotřebuje vědu a věda nepotřebuje mystiku, ale lidé potřebují obojí. A já mám díky tomu veselý a pestrý život“, uzavřela Dagmar Kludská náš rozhovor v pořadu Nezatloukat aneb My dva a čas na vlnách Českého rozhlasu Dvojka.

Recept z kalendáře

Dagmar Kludská se jistě musela v kuchyni hodně otáčet, aby nakrmila čtyři hladové krky. Její recept bohužel v letité historii kalendáře Dámského klubu nemáme, ale našla jsem důkaz v našem kalendáři z roku 2005, že slavný cirkusový rod si na dobré jídlo opravdu potrpí. Michal David to nikdy nepopíral, ba naopak, sám rád a prý i dobře vaří. Jeho žena Marcela si prý od tety svého muže nikdy karty vyložit nenechala, ale s vařečkou to umí nejméně tak dobře jako kdysi s tenisovou raketou. Ostatně, můžete to posoudit sami…

Hovězí po provensálsku pro Michala Davida

Michal David je autorem více než čtyř set písní pro české i zahraniční interprety, muzikálu Kleopatra a producentem muzikálu Rebelové.. Jeho žena, naše slavná tenistka Marcela Skuherská, výborně vaří. Její recept je asi pro šest osob: do horkého oleje dáme zesklovatět 2 středně velké, drobně nakrájené cibule. Přidáme dužinu z 1kg dobře vyzrálých a semen zbavených rajčat, půl lžičky tymiánu, bobkový list, trochu česneku a 2 lžíce nasekané petrželky. Uvedeme do varu, zmírníme oheň a necháme chvíli dusit. Pak přidáme větší kousky hovězího masa, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Přikryté dusíme na mírném plameni asi dvě hodiny. Když je třeba, podlijeme trochou vývaru nebo vína. Před dokončením můžeme přidat černé olivy. Paní Marcela servíruje Michalovi hovězí se širokými nudlemi pokapanými máslem.

Dobrou chuť a hezké vztahy v běhu času vám přeje

rozhovor
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%