Antequera - španělské město s bohatou historií, největším počtem kostelů z celého Španělska a třemi dolmeny
FOTO: Julie Vargová

Antequera - španělské město s bohatou historií, největším počtem kostelů z celého Španělska a třemi dolmeny

10. 4. 2021

Nemoci si kdykoliv vyjet za naše hranice, poznávat nová místa, nebo se potěšit tam, kde se nám to líbilo. Vypadá to jako trest za něco, co jsme údajně spáchali, ale čeho si nejsme vědomi.

Realita nás obrazně přikovala do našich příbytků, vidina procházek u moře, osvěžování nohou v horské bystřině, prohlížení si obrazů, soch, porcelánu, nebo jen takové to bloumání po parcích, bulvárech či zapadlých uličkách v zemích, kde vládne jiná řeč, než naše rodná čeština, se nám vzdálila. Ach jo, povzdechnu si. Musíme vydržet a těšit se.

Zahrabala jsem ve své fotogalerii, zavzpomínala na prosluněné Španělsko a na velmi krátký pobyt v jednom krásném městečku.

Město Antequera ve španělské Andalusii si nezaslouží malý zájem turistů. Nachází se poblíž dálnice spojující Sevillu s Granadou a dálnice vedoucí z Malagy do Cordoby. Měli jsme velmi málo častu, proto jsme si prohlédli jen původně arabský hrad Alcazaba a pokochali se pohledem z výšky na bílé budovy města a Tvář milenců, přírodní útvar geologického původu, který z dálky má podobu ležícího obličeje. My jsme ji vyhodnotili jako obličej indiánský. Když jsme projížděli městem za dalšími španělskými zajímavostmi, litovali jsme, že nemáme čas na procházku čistými, upravenými a květinami vyzdobenými uličkami Antequery.

Bohatá historie

Město založili Římané, pak se dostalo pod nadvládu Arabů. Architektonické zlaté časy město zažívalo od roku 1492. V této době bylo postaveno nejvíc klášterů, chrámů i paláců a promíchaly se islámské a evropské vlivy.

Tzv. horní město s obrannou pevností Alcazaba obehnanou hradbami leží na návrší. Je obklopené terasovými zahradami, odkud je nádherný pohled do okolí. Do areálu pevnosti se vchází branou Arco de los Gigantes. Je postavená tak, aby ohromila na první pohled. Nedaleko brány se nachází chrám Panny Marie, jinak první stavba v Andalusii, která je postavená převážně v renesančním slohu. Možná o co méně turistů toto město navštíví, o to více příznivců historických památek sem zavítá. Ve městě se nachází více než 30 kostelů, což je nejvyšší počet ze všech španělských měst.

Nedaleko Anteaquery se nacházejí tří dolmeny. Dva vznikly kolem roku 2500 př.n.l. a vypadají jaké kamenné náhrobky. Třetí, vzdálenější, pochází přibližně z roku 1600 př.n.l. Dolmen je megalitická stavba připomínající ohromný stůl. Je postavena z velkých nepravidlených kamenných bloků. Vypadají jako komora se střechou, nebo falešná kopule. Dodnes není znám důvod jejich výstavby, ani účel, pro který byly postaveny. Nejčastěji se uvádí, že sloužily jako pohřebiště. Nikdy se však nenašly žádné lidské pozůstatky. Dolmeny v Antiqueře jsou památkou světového kulturního dědictví UNESCO.

Co na závěr? Nezaváhat a kromě Malagy a Cordoby dojet až do Antequery. Stojí to za to!

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.