Pán a labutě
Foto: autorka

Pán a labutě

22. 5. 2019

Na zámeckém rybníku žil mnoho let labutí pár. Každý rok vyvedl mladé, někdy dvě, další rok devět, a tak rok za rokem, dokud jejich život nebyl zmařen zásahem člověka predátora. Další tři roky zde bylo možné vidět pouze pár kachen, někdy volavku popelavou, racky odpočívající před dalším letem a drahokamem byl modrý ledňáček. Jakoby nad rybníkem viselo prokletí zabitého páru. Občas přiletěla labuť, pobyla dva tři dny a najednou byla pryč. Jindy mladý pár, který ani po měsíci nenašel vhodné místo pro hnízdění, odletěl a už to vypadalo, že i letos bude vodní plocha pouze tranzitem na cestě k lepším místům.

Až jednoho dne hladina hýčkala dva nádherné exempláře původem z Liberce. Samec se pyšnil „snubním“ kroužkem se značkou LB. Pravděpodobně dvojice, která tu již letos byla a rozhodla se, že náš rybník je přece jen vhodný pro hnízdění, a tak s velkým zpožděním pospíchali se stavbou hnízda. Bohužel, jejich výběr padl na nejméně vhodné místo, těsně u frekventované cesty, v dosahu lidí. Hnízdo bylo založeno jen pár větvičkami a už v něm bylo první vejce. V té chvíli se do dostavby zapojil starý pán. Denně nosil nalámané vrbové a jiné větvičky, opatrně je házel vedle hnízda a sledoval, který materiál ptáci preferují, aby jim nabídl ten nejvhodnější. Dlouhé hodiny stál opřený o zábradlí a hlídal. Natolik propadl zodpovědnosti za zdárný průběh hnízdění, že začal být agresivnější v odhánění nežádoucích pozorovatelů než labutí samec. Lidé ho obdarovali přezdívkou pan Labuťák. Neodolatelný byl v okamžiku, kdy mi běžel naproti a hrdě oznamoval: „Už máme čtyři vejce,“ a tvářil se jako šťastný novopečený tatínek. Dokonce na zábradlí připevnil odkaz na FB, kde lze labutě sledovat on-line a nechyběla ani kresba labutě připomínající spíše vyhynulého ptáka DODO.

*
Každý den chodím okolo a sdílím s panem Labuťákem jeho obavy z davů návštěvníků plánujících návštěvu zahájení lázeňské sezóny. Doufáme, že mláďata to stihnou dříve, než Zámeckou zahradu i s rybníkem převálcují hordy cizáckých opilých nájezdníků,  povalujících se po dva dny oslav, kde se dá nebo kam padnou. Samozvaný opatrovatel se obrací na každou policejní hlídku s prosbou, aby udělali opatření zamezující vstupu k hnízdišti. Bezvýsledně!

Těším se, že už brzy poplavou na vodě rodiče i s mláďaty a můj příspěvek bude mít šťastné pokračování.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.