Zjistěte, jaký jste fototyp, a opalujte se správně
Ilustrační foto: ingimage.com

Zjistěte, jaký jste fototyp, a opalujte se správně

24. 6. 2019

Pro každého z nás platí jiná bezpečná doba pobytu na sluníčku. Je to dáno především intenzitou pigmentace, podle níž se dělíme do čtyř fototypů. Ale pozor: bez ochrany krému s patřičným SPF faktorem není v bezpečí ani ta nejlépe se opalující pleť!

  1. fototyp: Světlá a citlivá pleť, která se rychle spálí

Vaše pokožka je velmi citlivá, pleť bledá a často posetá pihami. Máte světlé oči a světlé nebo nazrzlé vlasy. Vaše pleť na sluníčko nereaguje dobře, zpravidla zrudne a rychle se spálí. Bezpečná doporučená doba slunění pro vás představuje 5 až 10 minut a je nezbytné, abyste používali kosmetické přípravky se skutečně vysokým faktorem, ideálně SPF 50+. 
„Čím má krém vyšší ochranný faktor, tím lépe, protože o to déle a důkladněji chrání naši pleť. Krémy se SPF 50 bych doporučila každému, kdo má jakýkoliv specifický problém s pletí, zejména pak lidem, kteří trpí výskytem pigmentových skvrn. A padesátku by měli nanášet i rodiče dětem, protože ty mají citlivější pokožku,“ říká zkušená kosmetička Lucie Karlíková. 

  1. fototyp: Světlá pleť

Máte světlé oči, vlasy i pleť. Vaše pokožka je rovněž citlivá a zejména při prvním kontaktu se sluníčkem zrudne, ale při bezpečném pobytu na něm se dokáže zbarvit do příjemně hnědé barvy. Bezpečná doporučená doba slunění pro vás je 10 až 20 minut. Při pobytu na „českém“ sluníčku si vystačíte se SPF 30, ale tam, kde je jeho intenzita vyšší, volte rovněž ochranné přípravky se SPF 50. 

  1. fototyp: Normální pleť

Máte světle hnědé nebo hnědé vlasy a normální pokožku, která dobře reaguje na sluníčko a nejčastěji získá po slunění krásnou bronzovou barvu. Nenechte se tím ale zmást, i vaše pleť potřebuje kvalitní ochranu před slunečními paprsky! Bezpečná doporučené doba slunění pro vás je 20 až 30 minut. Vždy ale myslete na ochranu pleti, ideálně krémem s ochranným faktorem SPF 30. 

  1. fototyp: Tmavší pleť, dobře reagující na slunce

Máte tmavé vlasy i oči a hnědou až olivovou pleť, která skvěle reaguje na sluníčko a snadno získá krásnou bronzovou barvu. I když se opalujete skutečně dobře, neberte ochranu proti slunečnímu záření na lehkou váhu, aby nedošlo k poškození kůže. Bezpečná doporučená doba slunění pro vás může být až 45 minut. Odborníci v tomto případě radí používat krémy s nejméně SPF 15 (ty doporučují používat celoročně), v létě raději se SPF 30.

 

zdraví
Hodnocení:
(4 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%