Hana Hegerová, zvaná Piaf
z Prahy, slaví 81. narozeniny

Hana Hegerová, zvaná Piaf
z Prahy, slaví 81. narozeniny

20. 10. 2012

První dáma česko-slovenského šansonu Hana Hegerová právě oslavuje jednaosmdesáté narozeniny. Se svými písněmi dosáhla úspěchu i za hranicemi České republiky, aplaudovali jí fanoušci třeba v Kanadě, Německu, Argentině nebo Finsku.

Paní Hegerová se narodila do rodiny bankovního ředitele Jano Farkaše jako Carmen Farkašová 20. října 1931. Už jako dítě navštěvovala baletní školu v Národním divadle v Bratislavě, v roce 1950 úspěšně složila maturitu na gymnáziu v Komárně. Ve stejném městě potom pracovala jako úřednice ve Škodových závodech a vyučovala na učňovské škole.

Po absolvování odborného kursu na státní divadelní konzervatoři se stala členkou divadla v Žilině.

První velkou filmovou příležitost dostala ve snímku režiséra Jiřího Krejčíka Frona, kde ztvárnila titulní roli a vystupovala pod uměleckým jménem Hana Čelková. Na přelomu 50. a 60. let působila v bratislavské Tatra revue, později i v pražské Alhambra revui, kde se poznala se šéfem pařížské Olympie, ten ji později pozval na stáž. V Olympii hostovala v roce 1967, ve stejném roce také na Světové výstavě v kanadském Montrealu.

Od roku 1961 až do roku 1966 byla členkou divadla Semafor, s kolegy z divadla si zahrála i v úspěšném filmu Kdyby tisíc klarinetů.

Největších úspěchů dosáhla svou interpretací původních i cizích šansonů. Kromě Kanady a Francie Hegerová vystupovala také například v Argentině, Finsku, Švédsku nebo USA. Nejvíce ji oceňovalo zejména publikum v německy mluvících zemích, v roce 1994 vystoupila v Mozartově sále ve Vídni.

V roce 1997 absolvovala turné na Slovensku, kde odzpívala 12 beznadějně vyprodaných koncertů, o rok později se vrátila do Paříže, kde odehrála další koncert. V roce 2002 převzala z rukou prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy. Zároveň je držitelkou rytířské hvězdy francouzského Řádu umění a literatury.

Kromě koncertování stihla za svůj život ztvárnit také řadu filmových rolí, za zmínku jistě stojí ty ve snímcích z 60. let jako Konkurs, Naděje nebo Dobře placená procházka. V roce 2008 překvapivě přistoupila na nabídku českých rapperů a objevila se v dokumentu Česká RAPublika.

Hanu Hegerovou označují i zahraniční kritici velkou dámou šansonu, Piaf z Prahy nebo šansoniérkou se slovanskou duší.

výročí zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.