Za pohodou v Poděbradech
autorka

Za pohodou v Poděbradech

1. 6. 2019

Každý, koho se zeptám na Poděbrady, řekne, že tam už někdy byl. I já jsem tam strávila pár příjemných prodloužených víkendů se skupinou lidí, kteří mají stejný zájem - rehabilitační cvičení. Ten poslední víkend proběhl nedávno a byl opět hodně v pohodě. Dokonce nám přálo počasí, v sérii deštivých dnů jsme natrefili na tři slunečné dny za sebou. Udělala jsem pár fotografií, o které bych se s vámi chtěla podělit.

dsc-0045-1--2.jpg

V centru města na Jiřího náměstí se tyčí nepřehlédnutelný pomník Jiřího z Poděbrad. Letos je bohužel zakryt lešením, asi se bude opravovat. Nemohla jsem si tudíž ověřit, zda Jiří sedí na koni či na kobyle. Z detailu fotografie se mi zdá, že to bude spíš kůň. 

 dsc-0106-3.jpg

Na témž náměstí stojí i poděbradský zámek, který vznikl přestavbou původního hradu. Jde o rozsáhlý areál plný masivních staveb s různorodým využitím. V areálu třeba najdete  Zámecký biograf nebo Divadlo na kovárně, Polabské muzeum či  uzavřený prázdný penzion. Na zámku probíhá kupodivu  i výuka zahraničních studentů. Doporučuji projít branou zámku a a prohlédnout si budovy alespoň z nádvoří. Nedejte se zmást relativním klidem na této fotografii, která vznikla v podvečer, kdy dopravní ruch ve městě slábne. Bohužel během dne proudí městem nepřetržité kolony aut.

 

dsc-0059-8.jpg

Na zámku - východ z druhého poněkud ponurého a v horkém létě krásně chladného nádvoří. Vlevo od tohoto průchodu je volně přístupný pramen s poděbradskou minerálkou. Můžete si natočit zdarma.

 

dsc-0061-1-upr-2-.jpg

Na zámku - na druhém nádvoří zámku můžete obdivovat i tuto masivní věž s hodinami. Pokud ji obdivujete déle, začne vás bolet za krkem.

 

dsc-0060-1-upr.jpg

Na zámku - v rohu druhého nádvoří najdete studnu. Místo si bohužel oblíbili i holubi. A tak pozor, ať tu neuklouznete.

 

 dsc-0078-4.jpg

Na zámku - první nádvoří má zcela odlišný charakter. Turisticky zajímavou atrakcí jsou pestrá srdce, která se při větru různě otáčejí. Najdete tu i záhon s mnoha růžovými keři, které byly zasazeny známými  českými osobnostmi.

 

dsc-0006-1--3.jpg

Pohled na zámek z mostu přes Labe. Na ostrohu uprostřed řeky je odpočinkový parčík.

 

dsc-0158-2.jpg 

A poslední pohled na poděbradský zámek z cyklostezky podél Labe. Cyklostezek je v místě i v okolí opravdu  hodně, není se čemu divit, jezdí se tu pohodlně, je to na rovině. Bonusem navíc je, že tu každou chvíli narazíte na něco zajímavého.

 

dsc-0108-9.jpg

V Poděbradech se můžete svést nejen na kole, ale i na lodi. Pod zámkem je přístaviště výletní lodi Král Jiří. Během půlhodinky se lodí dostanete  k soutoku Labe a Cidliny, kde můžete jízdu i přerušit, vystoupit si a prozkoumat okolí. A pak zase nastoupit a vrátit se zpět. Na druhou stranu jezdí výletní loď až do Nymburka. 

 

dsc-0121-6.jpg

Výletní loď projíždí zdymadlem. Dobře se tu fotí z mostu, protože loď stojí a čeká, až bude ta správná výška vodní hladiny.

 

dsc-0068-1--2.jpg

Na náměstí Jiřího navazuje rozsáhlý lázeňský park. V Poděbradech byla letos slavnostně zahájena již 111. lázeňská sezóna. Květinové hodiny jsou jedním z magnetů lázeňského parku, každý se u nich zastaví. Na hodinách vytvořených zasázenými květinami  se denně mění (vysazuje) nové "čerstvé" datum.

 

dsc-0008-1--2.jpg

Těsně vedle květinových hodin jsou umístěna tato tři srdíčka.

 

dsc-0029-1--2.jpg

 Socha Břetislava Bendy "Po koupeli" před hotelem Libenský. Jedna z mnoha, soch, které můžete potkat v parku. Stojí tu tiše a pokorně již dlouhá léta.

 

dsc-0007-1--2.jpg

Lázeňská promenáda před hotelem Libenský. Tudy projdou všichni, kteří míří do některé z kaváren, hospůdek, obchůdků  nebo jen na lavičku do lázeňského parku.

 

dsc-0074-4.jpg

Část tzv. nové prosklené kolonády profesora Libenského s unikátní sklobetonovou kopulí podle návrhů poděbradského rodáka arch. Vojtěcha Kerharta. Pokud je otevřeno, můžete uvnitř ochutnat i vodu z místního pramene.

 

dsc-0071-1--2.jpg

Součástí lázeňského parku jsou i vodní plochy s vodotrysky. Jsou obdivovány za dne i v noci. Za tmy jsou vodní fontány navíc prozařovány měnícími se barevnými světly.

 

 dsc-0078-3.jpg

 Jižní část lázeňského parku - cesty vysypané pískem jsou lemovány kvetoucími kaštany. 

 

dsc-0013-1--2.jpg

Jen kousek od lázeňského parku můžete narazit na tuto starou pozoruhodnou vilu, částečně ukrytou v zarostlé a trochu zanedbané zahradě. Teprve letos se mi podařilo se dostat jak do zahrady, tak i dovnitř objektu a udělat pár fotografií. Jde o tzv. Obereignerovu vilu, která je od roku 1958 chráněna jako kulturní památka České republiky. Tato vila vznikla přestavbou z původní barokní stodoly. Stavbu navrhl Josef Fanta v duchu tehdy módní severské novorenesance. Vila byla dokončena v roce 1898 a dostala jméno po svém majiteli Vojtěchu Obereignerovi (poděbradský rodák, geometr). 

 

dsc-0014-1-.jpg 

Detail zarostlých vstupních dveří do Obereignerovy vily. Cítím tu jakési tajemno. 

 

dsc-0016-1--3.jpg

  Rostlinám kolem vily se zjevně daří i bez velké péče. Dům se na jaře částečně halí do zeleně.

 

dsc-0026-1--4.jpg

Stylové posezení před domem. 

 

dsc-0018-u.jpg

Osamělá, půvabná socha dívky v zahradě vily. Bohužel už bez rukou. Dívá se ke vchodu do vily. 

 

dsc-0023-1-.jpg

 Vstupní hala Obereignerovy vily. 

 

dsc-0031-1--1.jpg

V těchto prostorách vily  prý "úřadoval" krejčí.

 

dsc-0024-1--3.jpg

 Pohodlné kanapíčko lákající k posezení a opuštěná ptačí klec ve vstupní hale vily. 

 

dsc-0081-6.jpg

Toto je už  jiná, ale také pozoruhodná poděbradská vila Kouřimka. Stylem se trochu podobá té první, byla navržena také Josefem Fantou. Zahrála si významnou roli v seriálu Ordinace v růžové zahradě. 

 

dsc-0042-2.jpg

Příroda v okolí Poděbrad láká k dlouhým procházkám. Vždycky se na nich dá objevit něco nového - třeba divoké kosatce kvetoucí na březích řeky či lekníny ukotvené na okrajích řeky, koně pasoucí se v ohradách.

 

dsc-0044-1-.jpg

Mlčenlivé říční zrcadlo odráží všechnu krásu kolem. 

 

dsc-0049-1--1.jpg

Nedaleko Poděbrad vzniklo po těžbě písku přírodní koupaliště s názvem Jezero. U koupaliště je i kemp s veškerým vybavením. 

 

 dsc-0058-1-.jpg

 Poslední dvě fotografie jsou ze závodů tzv. dračích lodí na Jezeře.

 

Máte po přečtení tohoto článku pocit, že byste rádi viděli toto místo na vlastní oči? Neváhejte, je zde krásně v každou roční dobu. A Poděbrady jsou snadno dostupné po dálnici i po železnici. Třeba vlakem se z Prahy do Poděbrad dostanete za necelou hodinu. 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%