Kam s vnoučaty o prázdninách? Do Království železnic v Praze na Smíchově
Foto: autorka

Kam s vnoučaty o prázdninách? Do Království železnic v Praze na Smíchově

31. 5. 2019

Blíží se prázdniny, a mnohé babičky a mnozí  dědečkové chtějí prožít se svými vnoučky další nevšední zážitky. Proto chci tímto článkem dát tip na nezapomenutelný výlet. Aby naši tři vnoučci - předškoláci - nemuseli čekat na prázdniny, rozhodli jsme se koncem května podnikout cestu vlakem do Prahy, do Království železnic na Smíchově. Kluci jsou bratři: nejstarší je Andrej a pětiletá dvojčata Marek a Michal. Už cesta rychlíkem z Hulína do Prahy byla pro ně velkým zážitkem. Nejvíc se jim líbil vozíček s občerstvením, mohli si z nabídky vybrat croissanty a bublinkovou vodu. S nosem na okně pozorovali jarní krajinu a občas zahlédli i nějakou srnku nebo zajíce. Vystoupili jsme na Hlavním nádraží, a na Smíchov jsme se přesunuli metrem. Jezdící schody - to byl vrchol všech zážitků z Prahy. 

Samotné Království železnic je rájem pro děti, pro kluky i holky. Na velké ploše jsou umístěny makety nádraží, tunelů, známých staveb z naší krajiny, různé druhy vláčků osobních i nákladních. Vláčky se neustále pohybují, projíždějí přes závory, výhybky, tunely a přes vesničky a města.  Také děvčata si zde příjdou na své. V další místnosti jsou vystaveny staré hračky, panenky, pokojíčky, kočárky....Kluci si mohli  zajezdit a vyzkoušet  řízení v autobuse a tramvaji, které jsou upraveny jako simulátory. Byl to zkrátka zážitek na celý život. 

Na našem výletě nás doprovázela moje kamarádka, které kluci říkají teta Anička. Má v Praze vnoučka, za kterým často jezdí, tak nás provázela při prohlídce městem a pomáhala uhlídat ty tři naše divočáky. Nasměrovala nás do nějakého velkého nákupního střediska na Smíchově. My s manželem a s klukama jsme měli možnost poprvé navštívit "Mekáč". Jejich maminka by jistě nebyla nadšená z hranolků s tatarkou, ale pro kluky to byl vrchol  gastronomie.

Měli jsme v plánu najít redakci i60, pozdravit pana Rašku a jeho spolupracovnice, ale časově jsme to nezvládli .Na "Staromák" jsme se dostali až po 15. hodině. Tak až někdy příště.  

Počasí bylo příjemné, sluníčko svítilo. Staroměstské náměstí bylo plné zahraničních turistů, kteří obdivovali, stejně jako my, krásnou architekturu našeho hlavního města. Viděli jsme orloj v akci, ochutnali výbornou pražskou zmrzlinu a v informačním středisku jsme dokoupili turistické vizitky do našich turistických deníčků. 

Kluci byli moc hodní a už se těšili do školky, jak budou svým učitelkám plnou pusou, jeden přes druhého, vyprávět, co všechno na dobrodružné cestě viděli a zažili. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%