Vstupte do světa noblesy na zámku Mnichovo Hradiště
FOTO: Národní památkový ústav

Vstupte do světa noblesy na zámku Mnichovo Hradiště

29. 5. 2019

Zámek Mnichovo Hradiště je původně renesanční zámek, který po bitvě na Bílé hoře přešel do vlastnictví Albrechta z Valdštejna a jeho rodu. Na konci 17. století byl přestavěn na nynější barokní zámecký areál a patřil rodu Valdštejnů až do roku 1946.

Dobové valdštejnské interiéry obsahují vzácné sbírky jako například delftskou fajáns, míšeňský, japonský a čínský porcelán, kostýmy, zbraně, unikátní historické divadlo s funkční mašinérií a knihovnu s 22 tisíci svazky, kterou spravoval Giacomo Casanova na zámku Duchcov. V kapli sv. Anny jsou uloženy ostatky slavného vojevůdce 30leté války Albrechta z Valdštejna.

Z historie zámku
Prvním významným majitelem hradišťského zámku byl vůdce české stavovské a protestantské opozice Václav Budovec z Budova. Ten dal v roce 1606 dosavadní sídlo přestavět na reprezentační zámek, který odpovídal jeho společenskému postavení. Po porážce stavovské opozice v roce 1621 byl Budovec popraven a jeho majetek zkonfiskován. Konfiskovaný zámek i panství získal Albrecht z Valdštejna. Roku 1627 tento majetek postoupil svému bratranci Maxmiliánovi z Valdštejna. V držení valdštejnského rodu zůstal zámek do roku 1946 a Mnichovo Hradiště se stalo na dlouhou dobu střediskem celého valdštejnského panství. Na přelomu 17. století (za majitele panství Arnošta Josefa z Valdštejna) byl renesanční zámek přestavěn do nynější barokní podoby staviteli M. A. Canevallem a M. Raimondim. V letech 1709–1710 byl ukončen vývoj zámeckého areálu doplněním vedlejších objektů – koníren, jízdárny, kočárovny, salla terreny. Vznikl tak mimořádně cenný komplex vrcholně barokní architektury v Čechách.

Vzhledem k vysoké obsazenosti prohlídek interiérů a zámeckého divadla během sobot a nedělí doporučujeme před návštěvou se informovat na telefonním čísle 326 773 098.

Program na jaro a léto 2019

  • 5.–6. července / Valdštejnské kratochvíle / denní i noční prohlídky oživené historickým tancem, hudbou a scénkami ze života Valdštejnů v dobových kostýmech baroka, rokoka a empíru (doporučujeme rezervaci) / KASTELÁN DOPORUČUJE
  • 8.–14. července / Barokní hudba „Barok bez paruk“ / seminář hudební barokní praxe 17. a 18. století
  • 12. července / Barokní hudba „Barok bez paruk“ / koncert
  • 20.–21. července / Šlechtické kratochvíle / historické tance a scénky ze života šlechty v dobových kostýmech s dětským souborem Marianne
  • 3.–25. srpna / Devatero řemesel / prodejní výstava chráněných dílen Centra 83 s ukázkami řemesel
  • 31. srpna / Hradozámecká noc / oživené noční prohlídky zámku na téma setkání panovníků svaté Aliance v roce 1833

Jak se dostanete na zámek

Zámek Mnichovo Hradiště je na severozápadním okraji města Mnichova Hradiště,10 minut pěšky z náměstí T. G. Masaryka, 15 minut od stanice dálkových autobusů, 20 min od nádraží po zelené a modré turistické značce. Parkoviště je 400 m od hlavního vstupu do zámku, po silnici podél zámecké zdi.

Bezbariérový přístup

bezbariérový park / bezbariérové WC / omezený přístup do expozic (pouze s doprovodem zajišťujícím vynesení a snesení do patra a z patra)

Otevírací doba

květen až září (út–ne/8.45–16.00), říjen (so–ne/8.45–15.00) a vybrané státní svátky v průběhu roku

 

Text připravili: Tomáš Pospíšil, Soňa Švábová z Národního památkového ústavu

 

 

hrady a zámky Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.