Kouzlo keramiky
FOTO: autorka

Kouzlo keramiky

1. 6. 2019

Každodenně se ve svých životech setkáváme s předměty, které vytvořily šikovné ruce různých řemeslníků, jako jsou keramici, skláři, kováři, dřevořezbáři a další a další. Obdivuji tyto umělce, neboť talent na tvoření nějakých hrníčků či dalšího mě nějak minul. Nejsem nikterak manuálně zručná. Pokaždé, když některou z věcí beru do ruky, se mi vybaví, kde jsem ji koupila nebo od koho jsem ji dostala. Zvláště pak si cením věcí, které jsem si dovezla od mých přátel-keramiků. Nejsou to jen hrníčky, misky, ale především zahradní keramika, která mi ozvláštňuje moji zahradu. Ve své zahradě mám pouze jeden druh keramiky, a to právě tu od mých přátel. Jsem ráda, že jsem se rozhodla právě pro tento styl, který je typický pro moji přírodní, vesnickou zahradu.

Každý z nás potkal za svůj život stovky lidí. Mnozí z nich prošli naším životem, aniž by zanechali po sobě jakoukoliv stopu, jiní navždy zůstali v našich srdcích.
Tak to mám i já. Již řadu let jsou mými přáteli keramici Eva a David Vojtíškovi. Už si zcela přesně nevzpomínám, co bylo účelem našeho prvního setkání, ale za tento okamžik jsem dodnes osudu vděčná.

Nedaleko od Kolína mají svoji nemovitost, kde r. 1988 vznikla malá keramická dílna. Starý dům přestavěli, citlivě propojili s přírodou a ozvláštnili keramikou z jejich dílny. V zahradě je krásné, romantické posezení. Životní osudy obou by ani slon neunesl a já bych nerada jitřila rány, které se sice časem o něco málo zhojí, ale trny v srdci zůstanou navěky...
Oba jsou absolventy keramické školy. Po ukončení školy pracovala Eva i David ve Výtvarných řemeslech. Osud je svedl dohromady a odstěhovali se do Krakovan nedaleko Kolína. Od ledna 1990 byli jedni z prvních živnostníků v kolínském regionu. Jako první začali s výrobou užitkové keramiky, po čase rozšířili svůj program na zahradní a dekorativní keramiku. Mezi dekorativní keramikou má své nezastupitelné místo vánoční keramika. Všechny výrobky jsou poctivě točené na hrnčířském kruhu a domodelovávají se. Užitková keramika se může používat v mikrovlnné troubě a myčce nádobí. Zahradní keramika je dělaná technikou vysokého stupně vypalování a tak odolává mrazům a netřeba ji na zimu uklízet. Jejich krásné kousky tak zdobí mnohé zahrady i v zimním čase. Při jejich výrobě je dbáno na to, že budou zasazeny do přírody, tak i motivy na nich jsou ryze přírodní. Několik ukázek z jejich produkce jsem si s jejich souhlasem dovolila k článku připojit.

Kdo by se chtěl nejen pokochat krásou jejich keramiky, ale i koupí nějakého dílka si ozvláštnit svoji zahradu nebo potěšit nejbližší či přátele nějakým drobným užitečným dárkem, tomu jsou dveře k Vojtíškům otevřeny každé pondělí. Při této příležitosti můžete i nahlédnout pod ruce těch, jejichž keramika zdobí interiéry i zahrady v širém okolí. Pokud jsou doma, jsou vstřícní vás přivítat i jiný den, krom víkendu, ovšem pokud nejsou zavaleni prací, což je v podstatě až na výjimky celý rok. S jejich keramikou budete určitě spokojeni.

Zkuste podlehnout kráse keramiky v příjemném prostředí keramické dílny, kde v letních měsících je horko jako v pekle, zato na podzim nebo v zimě, když třeba prší a nebo se ohlašují první mrazíky, je zde příjemné teplíčko, prostorem se line vůně hlíny a všudy přítomné krásné výtvory šikovných rukou, které se třeba jen suší nebo již jsou vytažené z pece, ohlašují, na co se mají těšit jejich potencionální majitelé. Od jara do konce léta je to převážně keramika venkovní. Jsou to např. květináče, lampy, sloupy, ptáčci, vodník, čáp, pítka, krmítka, koule na svíčky, závěsné květináče a spousty dalšího zboží. Od září se pak soustředí produkce na vánoční zboží. Adventní věnce, betlémy, svícny, hvězdičky, zvonečky, nevíte, kam svůj zrak upřít a co si vybrat. A co hlavně, můžete mít celé sady v určitém barevném dekoru /béžová, smetanová, tmavě hnědá, zelená, modrá/ a to je dost dobrá věc. Možnost dokupování různých věcí ve stejném dekoru vítá hodně zákazníků.

Tak vítejte v keramickém světě Vojtíšků v Krakovanech u Kolína, kde šikovné ruce keramiků vdechnou život keramické hlíně, která pak v různých podobách tvoří své příběhy. Do tohoto světa vás zavedou i internetové stránky - Keramika Vojtíškovi.

Přidávám několik snímků se souhlasem majitelů, které vytvořil můj manžel. Pár snímků je z užitkové keramiky, která má stejný vzor a dají se v tomto vzoru dokupovat další věci - misky, svícny, talířky, mísy, bohužel keramici byli po dvou velkých keramických trzích naprosto tzv. vyrabováni, jak konstatovali, tak výběr není momentálně tak veliký.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%