Jak zvládnout cestování s dětmi letadlem
Ilustrační foto: Letiště Praha a ingimage.com

Jak zvládnout cestování s dětmi letadlem

5. 6. 2019

Jedním z nejvíce stresujících momentů pro rodiče či prarodiče je cesta letadlem s malými dětmi. To platí dvojnásob v období letních dovolených. Tady je pár tipů, jak létání s dítětem zvládnout s přehledem.

Jak pořídit letenku
Údaje o spolucestujícím dítěti je nutné zadat do rezervačního systému letecké společnosti už při koupi letenky. Důležité je vědět, že při přepravě letadlem se děti rozdělují na novorozence, tzv. infants (obvykle 0 – 2 roky) a děti (obvykle 2 – 12 let). Konkrétní limity na věk se však mohou u každé aerolinky lišit. Novorozenci standardně cestující bez nároku na vlastní sedadlo, děti vlastní sedačku mít musejí. Myslete tedy na cestu s dítětem už při plánování letu a veškeré potřebné informace si ověřte u své letecké společnosti.

Speciální průchod bezpečnostní kontrolou na Terminálu 2
Letiště Praha otevřelo speciální průchod pro rodiny s dětmi v kočárku na Terminálu 2. Tento průchod zajistí cestujícím s dětmi snazší a pohodlnější průchod letištěm. Je opatřen hravým designem a obsluhují ho speciálně vyškolení bezpečnostní pracovníci.

Průchod letištěm s vlastním kočárkem
Pokud cestujete s vlastním kočárkem, můžete ho zpravidla používat až do chvíle, kdy nastupujete na palubu letadla. Váš kočárek musí také projít bezpečnostní kontrolou, kde je potřeba ho složit a dát ho do rentgenu. Kočárek je nutné v gatu odevzdat a personál handlingové společnosti zajistí jeho bezpečné uložení do zavazadlového nebo jiného vyhrazeného prostoru letadla. Konkrétní podmínky přepravy dětských kočárků vždy záleží na konkrétní letecké společnosti a vytížení konkrétního letu.

Pobyt na letišti
Letiště Václava Havla Praha je na příjezd malých cestovatelů výborně připraveno. Cestující s dětmi zde najdou dvě plně vybavené místnosti pro rodiče s dětmi a několik hracích koutků či minikoutků. Dále letiště nabízí celkem 64 přebalovacích pultů, kterými je vybavena většina dámských i pánských toalet. Pražské letiště poskytuje k zapůjčení také dětské kočárky pro cestu s dítětem do odletové čekárny a dále ke vstupu do letadla. Kočárek je možné bezplatně půjčit a u vchodu do letadla zase odevzdat.

Dětská strava na palubě letadla?
Spoustu otázek vyvolává dětská strava na palubě letadla. Dobrá zpráva je, že pro malé dítě si můžete vzít s sebou do letadla tolik jídla a pití, kolik budete potřebovat na samotnou cestu nebo bezprostředně po ní. Ale pozor! Pokud jde o tekutou stravu, je nutné mít vše v uzavíratelných nádobách, jelikož při dodatečné bezpečnostní kontrole bude tekutý obsah prověřován na nezávadnost. Je také nutné upozornit pracovníka bezpečnostní kontroly a předložit takovou stravu k samostatné kontrole.

V letadle
Cestujete-li s novorozencem na dálkových letech, požádejte si o sedačku v první řadě. Zde je totiž dostatek prostoru pro umístění malé vaničky, do které dítě uložíte. Tu si můžete u některých aerolinek zarezervovat zdarma hned při koupi letenky, nejpozději ale 24 hodin před odletem. V letadlech na krátké vzdálenosti je však místo v první řadě zpravidla vyhrazeno pro cestující business třídy, proto se u letecké společnosti informujte na další možnosti.

Jak dítě zabavit
Při čekání na Letišti Václava Havla Praha je možné využít také osm dětských koutků nebo minikouktů. Zde jsou k dispozici hračky pro děti různého věku, nejrůznější prolézačky a klouzačky. Na palubě letadla vám pomůže, pokud vezmete s sebou oblíbenou hračku, vlastní pohodlný polštář či deku. Řada dopravců má pro děti vlastní zábavní program či batůžky s hračkami.

 DĚTI CESTUJÍCÍ BEZ DOPROVODU
 Některé letecké společnosti nabízejí doprovodnou službu pro děti, které cestují samy. Službu si objednáte u své letecké společnosti, většinou již při rezervaci letenky. Dítě je pak doprovázeno pracovníkem handlingové společnosti až do nástupu na palubu. Po příletu do cílové destinace je opět doprovázené pracovníkem handlingové společnosti, dokud není předáno odpovědné osobě předem určené. Věk dítěte, které může cestovat bez doprovodu dospělé osoby, podmínky a ceny této služby se liší dle letecké společnosti.

Letiště Praha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%