Nejlepší mašiny na boj s travním peklem
FOTO: Mountfield.cz

Nejlepší mašiny na boj s travním peklem

9. 6. 2019

Spojení travní peklo není v těchto dnech rozhodně přehnané. Tráva roste jako zběsilá a sekat se často musí i několikrát týdně. Jak s ní zatočit? Bez pořádných mašin to nikdo nedokáže.

SP 535 BW EL 4S web.jpg

Výkonná benzinová sekačka SP 535 BW EL 4S s elektrickým startérem, 4rychlostní převodovkou
a americkým motorem Briggs & Stratton. Foto: Mountfield

 

První volbou je klasická rotační sekačka. Vybírat můžete mezi elektrickými, benzinovými a v neposlední řadě stále populárnějšími AKU modely. U všech je možnost volit stroje s pojezdem i bez něj.

Benzinové stroje jsou vhodnější na sekání větších zahrad, ty se silnými motory bez problémů zvládnou práci v členitém terénu a poradí si i s vyšší a hustší trávou.

Elektrické sekačky jsou primárně vhodné na sekání menších ploch a také méně členitých pozemků. Jsou to stroje nenáročné na údržbu, dobře ovladatelné a lehké. Jste vlastně pouze limitováni přívodem elektřiny a taháním prodlužovacího kabelu. Při koupi elektrické sekačky člověk oproti benzinovému stroji také nějakou korunu ušetří, protože základní modely už se dají pořídit kolem 1500 korun.

Kdo nechce řešit benzin ani elektřinu, tak právě pro něj jsou AKU sekačky. Pohání je Li-Ion akumulátory, které se dají snadno dobíjet. AKU sekačky jsou tiché, ekologické a velmi snadno ovladatelné. Stačí jen zmáčknout tlačítko a sekáte.

 GD60LM51SP_web.jpg

AKU sekačka Greenworks GD 60 LM 51SP s pojezdem, ocelovým šasi a záběrem 51 cm.
Pracuje na 60V baterii. Foto: Mountfield

 

„Dnešní AKU řady mají obrovskou výhodu ve společné bateriové platformě, díky čemuž můžete jednou baterií pohánět mnoho různých strojů – například sekačka, křovinořez, plotové nůžky, pila, fukar a další. Stačí tedy pořídit jen jednu baterii a nabíjecí stanici,“ říká expert na AKU zahradní techniku z Mountfieldu Karel Hromada s tím, že doba provozu strojů závisí na kapacitě baterie. U sekaček řad Greenworks či Patriot jsou na výběr baterie 40 a 60 V s kapacitami 2 Ah, 4 Ah a 6 Ah.

Luxus na čtyřech kolech

Kdo seče opravdu velké i členité plochy, s rotační sekačkou by se hodně nadřel. V tomto případě je lepší vyměnit sekačku za traktor. Zahradní traktory posekají trávu excelentně a mnohonásobně rychleji než sekačka a pro obsluhu je práce zábavou. V podstatě jen točíte volantem a užíváte si dunění silného motoru pod kapotou.

Pro zahrady s větším množstvím stromů a okrasných keřů jsou výhodné obratné ridery, tam, kde potřebujete v první řadě sílu, sáhněte po nadupaném traktoru. Jedná se o robustní výkonné stroje, které se nezastaví před ničím.

traktor_web.jpg

Zahradní traktor XHTY 240 4WD – čtyřkola s americkým motorem Briggs & Stratton o výkonu 11,67 kW
a dvounožovou sekačkou se záběrem 102 cm.

 

Můžete mít třeba i čtyřkolku a nadstandardní výbavové prvky jako LED světlomety, palubní počítač, tempomat nebo komfortní nastavitelné sedadlo s područkami. Traktor ale zdaleka není jen sekačka. Díky připojení nejrůznějšího příslušenství (vozík, shrabovač trávy, rozmetadlo, válec, radlice atd.) z něj uděláte stroj využitelný po celý rok.

Křovinořez nebo bubnovka?

Pokud se potřebujete vydat do bitvy s přerostlou trávou, i v ní budete poměrně snadno vítězem. Ale pouze za předpokladu, že zvolíte křovinořez nebo bubnovou sekačku. Protože to jsou specialisté na vysokou trávu.

Největší výhodou křovinořezu je jeho univerzálnost. Ta spočívá především v možnosti výměny strunové hlavy za ocelové kotouče či nože. „Díky tomu s nimi bez problémů posekáte kromě trávy i křoviny, mlází, rákosí či nálety,“ prozrazuje Martin Suchý, expert na křovinořezy ze společnosti Mountfield.

S křovinořezem můžete sekat i v daleko hůře přístupných místech jako jsou svahy nebo příkopy. Díky dvouramennému nosnému popruhu a komfortní T rukojeti se váha stroje perfektně rozloží a práce s křovinořezem je velmi snadná.

křovinořez web.jpg

K absolutní špičce patří křovinořezy renomovaného evropského výrobce Oleo-Mac. Foto: Mountfield

 

Ne rozlehlých pozemcích, jako jsou louky nebo sady, použijte raději bubnovou sekačku. Ty nejsilnější modely si poradí s trávou vysokou až 150 cm!

Základem bubnové sekačky je vyztužený dvojitý žací disk, který absorbuje nárazy do nejrůznějších překážek včetně kamenů ukrytých ve vysoké trávě a zabraňuje jeho deformaci. V disku je podle modelu ukryto čtyři až šest speciálních nožů, které jsou uloženy v zesíleném pouzdru.

Bubnovky jsou poháněny silnými motory a díky pojezd je práce s nimi pohoda. Komfort navíc zvyšuje i fakt, že posekanou trávu vám bubnové sekačky díky speciálnímu naváděcímu krytu úhledně složí do úhledných řádků a vy se můžete rozhodnout, jak s ní naložíte.

Více informací na www.mountfield.cz

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%