Slavnost růží na zámku Veltrusy
FOTO: Státní zámek Veltrusy

Slavnost růží na zámku Veltrusy

13. 6. 2019

Státní zámek Veltrusy patří k předním památkám Středočeského kraje. Na jaké novinky se mohou letos návštěvníc těšit jsme se zeptali kastelána zámku Pavla Eclera.

Co nového jste letos připravili pro návštěvníky vašeho zámku?

Za novinku lze jistě ještě považovat expozici „Generál Laudon jede skrz Veltrusy“, umístěnou v přízemí hlavní zámecké budovy. Ta připomíná události tzv. války bramborové v letech 1778-79. Otevřena byla v minulém roce a bude mít dvouleté trvání. Na letošní rok tedy připadá výročí 240 let ukončení této vítězné a asi nejméně krvavé války, která proběhla na našem území. Novinkou bude také nové pojetí tradiční „Výstavy růží“ konané již tuto sobotu 15. června 2019.

Všichni si pamatujeme ničivé povodně a zatopený veltruský zámek. Jak se s nimi zámek vypořádal? 
Obnova celého areálu pokračuje uspokojivě. Každý rok se zahajuje obnova dalších a dalších staveb. V letošním roce se zahájí práce na obnově staré sušárny ovoce, kočárovny, stodoly a bývalé sušárny chmele.  Největší práce probíhají na hlavní zámecké budově, kde bylo potřeba se vypořádat i s řadou dalších problémů, nejen škod po povodních. I zde se již restaurátorské práce chýlí ke konci.

Co by naše čtenářky a čtenáři měli rozhodně vidět na zámku Veltrusy?
Troufám si říci, že si zde přijde na své téměř každý. Základem je samozřejmě naše edukační prohlídka „Aristokracie: začátek konce“, která přibližuje konec šlechty u nás na příkladech posledních dvou generací majitelů zdejšího zámku. Pro technicky zaměřené je tu výstava historických kočárů. Pro všechny již zmiňovaná expozice věnovaná generálu Laudonovi. „Míry, váhy závaží, na zámku vám ukáží“ je název netradičně pojaté výstavy o historických mírách a váhách a o tom, jak vlastně tyto veličiny zasahují denně do našich životů. Na váhy a odměrky, které si pamatujeme od babiček, se pak vzpomíná rádo… Pro tělesně zdatné je tu možnost i cykloprohlídky parku na kole s průvodcem.

Přivítal byste mezi svými spolupracovníky i seniory?
Průběžně vždy několik seniorů mezi spolupracovníky máme, takže to pro nás není nic neobvyklého.

Mezi našimi čtenáři se najde řada zahrádkářů nebo pěstitelů okrasných rostlin. Pozvěte je prosím na vaši Slavnost růží tuto sobotu...
Slavnost růží tuto sobotu (15. červen) navazuje na více než dvacetiletou historii výstav růží pořádanou dříve místním Rosa klubem. V letošním roce se přenese celá akce více do zámeckých prostor a růže se představí také jako nezastupitelná ingredience v kosmetickém průmyslu, výrobě čajů, ale třeba i dobrot z čokolády…. Z historických postav nebude chybět ani legendární „růžová“ hraběnka Henrieta Chotková, nejvýznamnější pěstitelka růží z rodu Chotků. Ta také vyhlásí výsledky soutěže o nejkrásnější růži, pro kterou mohou hlasovat všichni návštěvníci. Chybět nebude ani doprovodný program. 

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%