Hrozí vám infarkt? Napovědět může krevní test
Ilustrační foto: pixabay.com

Hrozí vám infarkt? Napovědět může krevní test

22. 6. 2019

Odeberou vám krev a za chvíli už víte, jestli vám hrozí riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jestli jste ohroženi aterosklerózou, srdečním selháním, mrtvicí nebo třeba žilní trombózou.

Pokud ano, zamyslíte se nad sebou, přehodnotíte svůj životní styl a budete se stále těšit pevnému zdraví. Realita nebo pohádka?

Nový výzkum, jehož výsledky zveřejnil Medical News Today, ukazuje, že takový test už možná existuje. Otázkou je, zda existuje i uvědomělý pacient. Bohužel jsou tato onemocnění nejčastější příčinou úmrtí v naší populaci, přibližně každá druhá osoba umírá v důsledku srdečně-cévního onemocnění. Problémem je zejména fakt, že řada úmrtí nastává zbytečně, tj. ve věku, kdy je to předčasné, a kdy je příčinou nevhodný životní styl.

Specifický krevní test se zaměřuje na detekci troponinu, což je bílkovina, která je součástí srdečního svalu. Dojde-li však k jeho poškození, troponiny se uvolňují ze srdce do krevního oběhu. Test je natolik citlivý, že rozpozná i velmi malou přítomnost troponinu, což se dle studie ukázalo jako přesný způsob předvídání rizika kardiovaskulárních problémů u lidí ve věku 54 až 74 let. „Pokud můžeme zachytit riziko ještě dříve, než se objeví první symptomy choroby, budeme mnohem efektivnější např. v prevenci infarktu nebo srdečního selhání,“ uvádí doktor Ballantyne z univerzity v Houstonu.

  • Profesor Racek z Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice v Plzni spatřuje využití testu především v diagnostice akutních koronárních příhod: „V současné době používají lékaři ultrasenzitivní troponinový test na včasnou a efektivní diagnostiku nejenom infarktu myokardu, ale jakéhokoli poškození buněk srdečního svalu. I podle našich zkušeností se ukazuje, že lidé s mírně zvýšeným troponinem, jejichž problém „klasické“ metody nebyly schopny odhalit, mají v budoucnu zvýšené riziko kardiovaskulární příhody. Ale patrně budou muset proběhnout další výzkumy, které tuto metodu zařadí mezi běžně využívané nástroje k předvídání kardiovaskulárních rizik.“
  • „Zásadní pro odhad rizika kardiovaskulárních chorob jsou následující ukazatele: věk, pohlaví, kouření, cholesterol a jeho rozdělení do jednotlivých lipoproteinů, systolický krevní tlak,“ doplňuje profesor Racek.

Více o současném využití testu na www.labtestsonline.cz

Výzkum v této oblasti nás přibližuje k možnostem individualizované péče. Cílem je, aby člověk, kterému lékař sdělí jeho rizika, okamžitě přijal preventivní opatření. Začal si pravidelně měřit krevní tlak, hladinu cholesterolu, hýbal se, zvolil vhodnou životosprávou, případně vhodnou léčbu a přestal kouřit.

Pečujte o své zdraví i díky mobilní aplikaci Zdraví na klik. Aplikaci mohou používat nejen klienti Vojenské zdravotní pojišťovny, ale v omezeném rozsahu i klienti jiných zdravotních pojišťoven.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%