Buňky na cibulce
Ilustrační foto: pixabay.com

Buňky na cibulce

25. 6. 2019

Není dne, abych při konfrontacích současnosti s historií souborů, uložených ve svém počítači, neodhalila něco nového, inspirativního, objevného. Alespoň tak se to na první pohled vždycky zdá.

Po chvíli pátraní však obvykle usoudím, že už tu vlastně všechno bylo, a že se to s jistou nepravidelnou pravidelností opakuje. A samozřejmě – vyvíjí. Proto mezi námi existuje skupina mimořádně inteligentních a výjimečných osobností, které svůj život zasvětili či stále zasvěcují vědeckému výzkumu.

Nikdy bych si netroufla hlouběji proniknout do jakéhokoliv jejich oboru, chraň bůh. Ale pocty vést pokud možno lidský a srozumitelný rozhovor s těmito lidmi se mi v mém rozhlasovém období přece jenom párkrát dostalo. Ať už byl kdysi mým vzácným hostem slavný vynálezce kontaktních čoček profesor Otto Wichterle, pak mnohem později astrofyzik Jiří Grygar, anebo paní prof. MUDr. Eva Syková, významná česká vědkyně v oblasti výzkumu mozku a kmenových buněk.  

„Výzkum mozku je nekonečný jako výzkum vesmíru…“ řekla mi tehdy paní profesorka ve vysílání. Je to tak složitá a neprobádaná oblast, že jsem to téma musela uchopit tak trochu po svém.

Napadlo vás třeba někdy, že i mozek může mít docela obyčejný hlad? A že podle toho, čím nakrmíme buňky našeho mozku, uspokojíme žaludek? A že de facto teprve potom dostaneme pocit příjemného nasycení do celého těla?

Je jasné, že tak frekventovaný pojem jako je zdravá výživa se objevuje obvykle v kontextu s jinými orgány. A přitom si málokdo uvědomuje, že lidský mozek, aby mohl správně růst, fungovat a vyvíjet se, potřebuje stejně jako tělo neustálý přísun energie a živin..

Tak například taková nenasycená mastná kyselina dokosahexaenová neboli DHA spolu s její příbuznou ALA neboli kyselinou alfa-linolenovou v kombinaci s vitamíny skupiny B dokonale nasytí naše mozkové a nervové buňky natolik, aby tím hodily do pohody i náš duševní vývoj. Díky těmto lahůdkám, na kterých si pochutnávají naše mozkové buňky, si pak mezi sebou mohou bez problémů vyměňovat informace, a to se pozitivně projeví na naší fyzické i duševní kondici. Otázkou zůstává zdroj této potravy pro náš mozek. Jsou to jen semínka a rostlinné oleje či margaríny, které jsou tak hojně propagovány v rámci masívní reklamní kampaně? A co třeba takové delikatesy, jako jsou potravinové doplňky s lákavými přísadami aminokyselin?

Představte si hezky prostřený stůl a na něm voňavý nedělní oběd: polévka s lysinovými knedlíčky, po ní methyonin na cibulce, a jako dezert leucin s horkým karamelem… Taky se vám sbíhají sliny?

Netuším, co je parádním kulinářským kouskem paní profesorky Sykové, je pravda, že od našeho posledního setkání uběhlo pár let a ledacos se za tu dobu změnilo. Ale co když právě sepisuje originální vědeckou kuchařku?

 Každopádně ji touto cestou zdraví a všem hezké vztahy v oblasti vědy i soukromí přeje

Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%