Mánesovská tradice
Foto: autorka

Mánesovská tradice

14. 7. 2019

V Novoměstské radnici jsem navštívila výstavu nazvanou Generace S. V. U. Mánes. Spolek výtvarných umělců Mánes se již od svého založení v roce 1887 stal uměleckým a společenským fenoménem. Každá generace jeho členů měla v sobě něco výjimečného, vždy dokázala sdružit ty nejlepší a nejvýraznější umělce, architekty a teoretiky. Spolek byl a je spolkem vlasteneckým, který se nikdy neuzavíral světu. Dokázal oslovovat stále nové generace soudobým projevem malířským i sochařským, přinesl nejskvělejší výtvory architektonické a etabloval i disciplíny jako design, fotografii či typografii.

Výstava přináší pohled na jednotlivé historické úseky a generační hnutí na přibližně 40 exponátech od více než 38 autorů. Dává nahlédnout do tvorby zakladatelské Generace devadesátých let, do silné meziválečné formace, tvorby umělců v době protektorátu i krátké poválečné svobody, ukazuje i díla vzniklá v době obnovení činnosti spolku a v současnosti.

Snížené vstupné činí 20 Kč; otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Výstava končí 30. srpna. Navazuje na probíhající výstavu v Galerii Kooperativy v Karlíně. Tam probíhá do 15. září, vstup je volný; fotografování zde bývá zakázáno.

Po příjemném kulturním zážitku si můžete dát něco dobrého naproti ve známé cukrárně U Itala.

 

Zdroje: informační panel
http://www.nrpraha.cz/program/975/generace-s-v-u-manes/

Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.