Proč se bát meningokoka?
www.pixabay.com

Proč se bát meningokoka?

13. 7. 2019

Nejdřív to vypadá jako chřipka: člověk se cítí špatně, má horečku, bolí ho hlava, svaly a klouby. Důvod nemoci může být ovšem mnohem vážnější: například invazivní meningokokové onemocnění.

Lze se nakazit kapénkovou infekcí a pokud se onemocnění rozvine, postupuje rychle. Loni onemocnělo 56 osob, 3 lidé zemřeli. Nechat se očkovat nebo ne?

Očkování proti meningokovi má mnoho příznivců i odpůrců. Pokud se však onemocnění rozvine, postupuje velmi rychle a nejčastěji se projevuje jako zánět mozkových blan (meningitida), nebo otrava krve (sepse). I přes včasnou lékařskou péči mohou být následky závažné. Zde jsou nejohroženější skupiny.

1. Věk

Nejohroženějšími skupinami jsou malé děti do čtyř let, adolescenti a „mladí dospělí“, ale onemocnět může v podstatě kdokoliv. Očkování se doporučuje zejména dětem od dvou měsíců do 4 let věku a adolescentům a mladým dospělým ve věku od 13 do 25 let. Pobyt v přelidněném prostředí (koncerty, kluby), líbání, kouření, nedostatek spánku, soužití na kolejích, cestování a podobně jsou faktory, které k onemocnění mohou přispívat. Navíc jsou mladí lidé nejčastějšími bezpříznakovými přenašeči, kteří tak ohrožují další osoby ve své blízkosti – například mladší sourozence, nebo třeba seniory.

2. Cestování

V České republice se meningokokem ročně nakazí desítky osob, na světě už je to půl milionu lidí, kolem padesáti tisíc případů končí smrtí. Výskyt je nejvyšší v Africe a na Středním východě.

3. Hromadné akce

Koncerty, festivaly, konference, školní třídy, vysokoškolské posluchárny či jiná místa, kde dochází ke shromáždění většího počtu osob, mohou být potencionálně riziková. Celkem častým jevem je, že pokud se nemoc nerozvine, stává se z nakaženého jedince bezpříznakový nosič. Nemá žádné příznaky, chová se jako zdravý jedinec a nevědomky tak šíří nákazu. Nosičství meningokoka bez projevu příznaků průměrně trvá 9,6 měsíců – po celou tuto dobu tedy jedinec potencionálně roznáší nákazu. 

4. Náchylnost k onemocněním nosohltanu

Vstupní branou infekce bakterií Neisseria meningitidis je sliznice nosohltanu. Pokud je sliznice narušena – třeba předchozí respirační infekcí, pobytem v prašném nebo zakouřeném prostředí a podobně – meningokok překoná hlenovou vrstvu fungující jako bariéra a může dojít k rozvoji závažného invazivního onemocnění. Inkubační doba je většinou 3 až 4 dny od nákazy kapénkovou infekcí. Potencionálně jsou tedy většímu riziku vystaveni všichni, kdo trpí na rýmy.

5. ZDRAVOTNÍ INDIKACE:

Očkování proti meningokokovým infekcím je doporučeno následujícím rizikovým skupinám pacientů:
- pacienti s porušenou či zaniklou funkcí sleziny
- po transplantaci kmenových buněk
- s vrozenou nebo získanou poruchou imunitního systému
- po prodělané invazivní meningokokové nebo pneumokokové infekci

Z 3000 korun za očkování hradí pojišťovny jen část. Například VZP na očkování proti meningokoku typu B doplácí až 2500 korun a 800 korun na vakcínu proti dalším typům meningokoku (A, C, W, Y). O příspěvek je možné žádat jen jednou.

 

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%