Správný výběr náušnic podtrhne styl a krásu ženy
Foto: Esterstyl

Správný výběr náušnic podtrhne styl a krásu ženy

9. 8. 2019

Vybrat si správné naušnice je umění. Dokážou totiž podtrhnout osobitost a styl každé ženy. Ať už dáte přednost výrazným visacím, anebo méně nápadným přímo na ucho, vsaďte na kvalitu a věnujte pozornost i způsobu zapínání.

Nosit ozdoby v uších napadlo lidi už kolem roku 2500 př. n. l., alespoň z té doby pocházejí první archeologické nálezy. Obliba náušnic se během staletí měnila. Například ve středověku se moc nenosily – tehdy totiž byly v módě klobouky, vysoké límce a paruky, do nichž by se náušnice pletly, a ani by nevynikly. Velmi oblíbené byly naopak v 17. století, kdy se nosily vysoko vyčesané drdoly a hlubší výstřihy. Tehdejší náušnice byly ale často velké a těžké, takže ženám vytahovaly ušní lalůčky. To už dnes opravdu nehrozí. 

V minulosti náušnice často určovaly náboženskou nebo kmenovou příslušnost svého nositele. V současnosti mají čistě krášlicí funkci, o to jsou oblíbenější. Roste zájem o jednoduché náušnice v bílém zlatě. Stále oblíbenějšími se stávají perly.

Pravidla, podle nichž by si měla žena náušnice vybírat, neexistují. „I když třeba ženám s kulatějším obličejem více sedí náušnice podlouhlé, visací nebo článkové. Tmavé kameny nebo tahitské perly více sluší tmavookým hnědovláskám, naopak bílé, žluté nebo růžové odstíny lépe padnou světlým typům,“ radí zlatnice a výtvarnice Ester Engelová. Ta doporučuje, pokud kupujete náušnice jako dárek, vzít s sebou fotku ženu. Zkušený zlatník umí poradit i podle ní.
Ale třeba co se týče rozhodování, zda zvolit bílý či žlutý kov, je to prý více o pocitu, jaký žena má. „Některé ženy více inklinují k teplé barvě žlutého zlata, jiným zase více vyhovuje studená bílá barva platiny nebo bílého zlata.“

Vyberte si klips

Podcenit nelze druh uzávěru náušnice, jinak riskujeme, že se z nich dlouho radovat nebudeme. Dobře fungují uzávěry na klips, u nichž nevyčuhuje vzadu žádná tyčinka, ta je schovaná po zapnutí uvnitř. Náušnice se bezpečně zaklapne. Další výhodou tohoto typu uzávěru je, že ani při spaní netlačí do ucha. Dalším obvyklým uzávěrem jsou tzv. balonky, které se šroubují na závit. Ten ale může časem povolit, vyšroubuje se ze závitu a hrozí ztráta celé náušnice. Nejméně používaným uzávěrem je pak puzeta, což je tenký kulatý plíšek nacvaknutý na tyčinku.

móda
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%