Nebezpečné mýty v letní péči o pleť
Ilustrační foto: pixabay.com

Nebezpečné mýty v letní péči o pleť

21. 7. 2019

Sluníčko a krásné opálení jsou pro pleť to nejlepší. Tak na tohle raději rychle zapomeňte! Jedná se o mýtus, který vám zkušené kosmetičky ihned vyvrátí. A podobných mýtů je mnohem víc. Tolik očekáváné sluníčko totiž umí nadělat na pleti více škody než užitku…

Mýtus 1: Opálení je krásné – a zdravé

Ano, opálená pleť je krásná, ale se sluníčkem to rozhodně nepřehánějte. Až 90 % poškození pleti (vznik vrásek, nadměrná pigmentace, ochabování…) má na svědomí právě sluneční záření! Se slušivými plavkami proto přibalte do batohu i všechny potřebné kosmetické produkty, s nimiž bude vaše pokožka po dovolené nejen opálená, ale také bude zářit zdravím. 

Mýtus 2: SPF 15 stačí

V létě už ne. „Podle vašeho fototypu a podle míry slunečního záření doporučuji volit ochranné denní krémy se SPF 30 nebo 50, které pleť chrání před buněčným poškozením způsobeným UVB i UVA zářením. Měly by obsahovat i patřičné aktivní látky – například Celligent a vitamín E, které mají skvělé antioxidační účinky, brání pokožce v předčasném stárnutí a napomáhají buněčné regeneraci. Hydractin, kyselina hyaluronová a D-panthenol pleť zase zklidňují, hydratují, zanechávají ji jemnou, hebkou a svěží,“ říká zkušená kosmetička Lucie Karlíková z Beauty Institutu Essenté.

Mýtus 3: Stačí „máznout“ ráno…

Rozhodně ne. Vždy myslete na to, abyste nanesli dostatečné množství opalovacího krému, protože menší množství podstatně snižuje stupeň ochrany pokožky. A pokud chcete mít jistotu, že je pleť vždy dostatečně chráněna, aplikujte krém nejlépe 20 minut před zahájením slunění a k udržení ochrany pak aplikaci zopakujte, zejména při zvýšeném pocení, po koupání nebo osušení ručníkem. Kosmetičky doporučují ideálně každé dvě hodiny.

Mýtus 4: Make-up je dostatečný

Rozhodně ne! Make-up totiž běžně nemívá dostatečně vysoké UV filtry. Proto je ideální nejprve nanést denní krém, který používáte a je určený pro váš typ pleti, i její případné problémy. Přes něj naneste kvalitní krém s UV filtry a teprve na závěr make-up.

Mýtus 5: V létě toho pleť moc nepotřebuje…

Ani tohle tvrzení se nezakládá na pravdě. Sluníčkem namáhaná pleť potřebuje o to více péče, zejména čištění. Proto je dobré ulevit jí nejlépe ráno i večer pomocí odličovací mycí emulze, ideálně s mírným obsahem AHA kyselin, od odumřelých a suchých buněk, aby nedocházelo k ucpávání pórů. A o pokožku je také nutno dbát po slunění, aby nebyly dehydratovaná a nezačala stárnout.

kosmetika péče o pleť
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%