Nebezpečné mýty v letní péči o pleť
Ilustrační foto: pixabay.com

Nebezpečné mýty v letní péči o pleť

21. 7. 2019

Sluníčko a krásné opálení jsou pro pleť to nejlepší. Tak na tohle raději rychle zapomeňte! Jedná se o mýtus, který vám zkušené kosmetičky ihned vyvrátí. A podobných mýtů je mnohem víc. Tolik očekáváné sluníčko totiž umí nadělat na pleti více škody než užitku…

Mýtus 1: Opálení je krásné – a zdravé

Ano, opálená pleť je krásná, ale se sluníčkem to rozhodně nepřehánějte. Až 90 % poškození pleti (vznik vrásek, nadměrná pigmentace, ochabování…) má na svědomí právě sluneční záření! Se slušivými plavkami proto přibalte do batohu i všechny potřebné kosmetické produkty, s nimiž bude vaše pokožka po dovolené nejen opálená, ale také bude zářit zdravím. 

Mýtus 2: SPF 15 stačí

V létě už ne. „Podle vašeho fototypu a podle míry slunečního záření doporučuji volit ochranné denní krémy se SPF 30 nebo 50, které pleť chrání před buněčným poškozením způsobeným UVB i UVA zářením. Měly by obsahovat i patřičné aktivní látky – například Celligent a vitamín E, které mají skvělé antioxidační účinky, brání pokožce v předčasném stárnutí a napomáhají buněčné regeneraci. Hydractin, kyselina hyaluronová a D-panthenol pleť zase zklidňují, hydratují, zanechávají ji jemnou, hebkou a svěží,“ říká zkušená kosmetička Lucie Karlíková z Beauty Institutu Essenté.

Mýtus 3: Stačí „máznout“ ráno…

Rozhodně ne. Vždy myslete na to, abyste nanesli dostatečné množství opalovacího krému, protože menší množství podstatně snižuje stupeň ochrany pokožky. A pokud chcete mít jistotu, že je pleť vždy dostatečně chráněna, aplikujte krém nejlépe 20 minut před zahájením slunění a k udržení ochrany pak aplikaci zopakujte, zejména při zvýšeném pocení, po koupání nebo osušení ručníkem. Kosmetičky doporučují ideálně každé dvě hodiny.

Mýtus 4: Make-up je dostatečný

Rozhodně ne! Make-up totiž běžně nemívá dostatečně vysoké UV filtry. Proto je ideální nejprve nanést denní krém, který používáte a je určený pro váš typ pleti, i její případné problémy. Přes něj naneste kvalitní krém s UV filtry a teprve na závěr make-up.

Mýtus 5: V létě toho pleť moc nepotřebuje…

Ani tohle tvrzení se nezakládá na pravdě. Sluníčkem namáhaná pleť potřebuje o to více péče, zejména čištění. Proto je dobré ulevit jí nejlépe ráno i večer pomocí odličovací mycí emulze, ideálně s mírným obsahem AHA kyselin, od odumřelých a suchých buněk, aby nedocházelo k ucpávání pórů. A o pokožku je také nutno dbát po slunění, aby nebyly dehydratovaná a nezačala stárnout.

kosmetika péče o pleť
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%