Jak vystřihnout předpisovou šipku do vody
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak vystřihnout předpisovou šipku do vody

18. 7. 2019

Skočit šipku do vody patří k oblíbené letní zábavě. Někdo se ji naučí sám jako dítě, jiný s tím bojuje celý život. Zde je návod, jak na to.

Každému, kdo se někdy pokoušel o šipku, se někdy stalo, že „hodil placáka“ na břicho. A to je velmi bolestivé. Na šipku se musí postupně. Začít ji trénovat nejdříve ze sedu, když se vám to podaří, tak z kleku, ze dřepu…

„Základem ovšem je vždy udržet bradu těsně u těla. Téměř každý začínající skokan totiž reaguje tak, že před doskokem zvedne hlavu a to je problém,“ říká Štěpánka Štrougalová, která se zabývá výukou plavání.

Jak tedy na tu neposlušnou, stále se zvedající hlavu? Vyzkoušejte jednoduchý trik: Vezměte si mezi bradu a tělo nějakou malou hračku, třeba míček s tím, že ho musíte při skoku pořád držet a nesmíte ho ztratit. Je to fígl, který opravdu funguje. Na děti i dospělé.

Při šipce z vyššího místa dejte spojené ruce v pěst
Při skákání po hlavě do vody z vyššího místa je třeba dodržet základní pravidlo – je nutné mít obě ruce pevně spojené v pěst. Zapomeňte na veškeré poučky z bazénu při startovním skoku a na propnuté prsty. „Voda při skoku z větší výšky umí být tvrdá jako beton. A vy potřebujete, aby vodu prorazily ruce, ne hlava. Jednak to neuvěřitelně bolí a jednak v tomto případě už skoky opravdu hrozí velkým úrazem. Pokud budete mít ruce pevně spojené v pěst, voda vám je od sebe neoddělí, prorazíte si tak cestu a vytvoříte prostor pro plynulé proplutí hlavy,“ radí Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.
Jestliže ovšem skáčete po nohou, záleží na vás, zda budete mít nohy ve flexi, nebo propnuté. Pokud budete mít nohy propnuté do špičky, celé tělo pak propluje vodou jako rychlý šíp. Jen vás nesmí překvapit, že takto provedený skok skončí opravdu ve větší hloubce.

Děti by měly skákat maximálně z metru
S narůstajícím věkem, zkušenostmi a sebevědomím se zvyšuje i výška, ze které si odvážlivci troufají skočit do vody. Zde platí všechna pravidla o kontrole doskokového místa.
Mladším dětem ovšem zcela postačí skoky z maximálně metrové výšky. A mohou skákat na zadek, mohou se ve vzduchu otáčet, mohou za letu chytat hozené míče, mohou skákat sbalené jako balík, mohou skákat napnutí jako vojáček, mohou skákat s kamarádem za ruku… a ke spokojenosti jim to úplně stačí. Samy od sebe nebudou vyhledávat vyšší a vyšší skoky. Bude je spíš bavit neuvěřitelná rozmanitost provedení.

koupání vnoučata
Hodnocení:
(3 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%