Nejstarší pamětník bitvy
o Británii skonal v 99 letech

Nejstarší pamětník bitvy
o Británii skonal v 99 letech

24. 10. 2012

V požehnaném věku 99 let zemřel nejstarší účastník legendární letecké bitvy o Velkou Británii. William Walker skonal v nemocnici tři dny poté, co prodělal mrtvici.

Poručík Walker, který před více než 70 lety přežil pád svého letadla do moře, patřil k nejznámějším britským válečným veteránům. K britskému Královskému letectvu (RAF) nastoupil sotva půl roku před vypuknutím vzdušné bitvy mezi RAF a německou Luftwaffe.

Ke svému osudovému letu vyrazil 26. srpna 1940 jako člen 616. stíhací letky, která měla za úkol zabránit hrozícímu útoku německých bombardérů. Jeho Spitfire však dostal zásah od německé stíhačky Messerschmit. Walkera trefila jedna ze střel i do kotníku. Pilot vyskočil z padajícího stroje těsně nad mořem, a po pádu do vody dokázal doplavat k troskám svého letounu. Kvůli podchlazení mu hrozila smrt, dočkal se však brzké záchrany.

„V moři jsem se snažil vylézt na nějaké plovoucí trosky, ale stále jsem klouzal dolů. Zachránila mě projíždějící rybářská loď. Vynesli mě po přístavních schodech a lidé kolem mě nadšeně zdravili. Jedna hodná stará žena mi podala krabičku cigaret,“ citují britské deníky z Walkerových vzpomínek. Podchlazený pilot ihned zamířil do nemocnice, kde mu vytáhli kulku z kotníku.

Po válce začal psát básně, ve kterých vzpomínal na další hrdiny z britského letectva. Byl také aktivní v Pamětní nadaci bitvy o Británii. „Věděl, jak důležité bylo, že stále vyprávíme příběh o tom, co on a další piloti udělali v roce 1940," řekl předseda nadace Richard Hunting.

Bitva o Británii trvala od 10. července do konce října roku 1940. Německé letectvo zaútočilo na Brity s cílem zničit jejich vzdušné síly. Britové přišli během bojů o 1023 letadel, nacisté ztratili 1887 strojů a nakonec svou snahu vzdali.

2. světová válka úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...