Stará holčička
FOTO: archiv Hany Švejnohové

Stará holčička

14. 7. 2019

Toto slovní spojení mi bude už navždy evokovat moji někdejší rozhlasovou kolegyni Milenu Vostřákovou. Použil ho její manžel, filmový dramaturg Jiří Blažek kdysi dávno, když se ho Milena po odvysílání našeho společného televizního pořadu zeptala, jak jsme se mu líbily.

Jirkova odpověď s jeho typickým jadrným „rrr“ nás dodnes baví: „Dobrrrý to bylo. Vypadaly jste tam jako starrrý holčičky!“

Milena Vostřáková vypadala i bez nadsázky jako trochu odrostlá holčička. V těchto dnech je to osm let, co nás opustila. Odešla náhle a nečekaně uprostřed léta, bez sebemenšího varování. Bylo jí sedmasedmdesát a nikdo by jí ten věk nehádal. Jakoby její nenapodobitelný úsměv na veliké fotografii do smuteční síně vůbec nepatřil. Dívala jsem se tehdy na její krásnou tvář a nechtěla si připustit, že už na ni zůstanou jen vzpomínky. Navíc ani jedna smutná, samé veselé…

Sedávaly jsme proti sobě v jednom rozhlasovém studiu v dobách největší slávy Dámského klubu Frekvence1. Těch společných zážitků! Od nezapomenutelných přeřeknutí v živém vysílání – jedno z nich se stalo přímo legendou – přes výjezdy za našimi posluchači po celé republice, až po kulinářské akce v přímém přenosu z naší červené kuchyně, první v rozhlasovém éteru…

Jednou jsme s Milenou ve vysílání probíraly, jak se správně vaří rýže. A že ji necháváme „dojít“ zabalenou v peřinách. Než jsme se před polednem rozloučily, donesl nám jeden pán v kastrůlku ještě teplou rýži i s kuřecí čínou k obědu. Jindy jsme zase dostaly od našeho posluchače papáju, kterou pro nás nechal na vrátnici. Zaslechl ve vysílání, že jsme tohle tropické ovoce ještě nikdy neochutnaly, tak nám to chtěl dopřát. Bylo to v roce 1993.

Milena uměla ocenit i pohoštění, které pro nás připravovaly rodiny našich posluchaček, za nimiž jsme pravidelně jezdily coby kmotry prvních miminek v měsíci. Sama byla skvělá kuchařka, dobré jídlo zbožňovala. A k němu vždycky orosenou sklenici piva.

Milovala život. A když už ho po krátké nemoci nemohla žít se všemi krásami kolem sebe i v sobě samé, odmítla o něj bojovat. Nechtěla dál žít za cenu, která pro ni byla příliš vysoká. Svůj věk netajila, ale nikdo jí ho nevěřil. A toto vědomí ke svému životu nezbytně potřebovala. Mátla svým mladistvým vzhledem bez jediné vrásky, byla vždycky v dobré náladě a svoji energii, vtip a šarm rozdávala na potkání.

Bez této možnosti by ji život netěšil.

Díky, Mileno, že jsem Ti mohla být pár let nablízku…

Se vzpomínkou v srdci

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%