Tipy, jak si mohou senioři zvýšit svůj finanční standard
Ilustrační foto: ingimage.com

Tipy, jak si mohou senioři zvýšit svůj finanční standard

15. 7. 2019

Podle České správy sociálního zabezpečení žije v současnosti v České republice přibližně 2,9 milionu důchodců a nějaký druh penze pobírá téměř 2,4 milionu lidí. Český statistický úřad evidoval v říjnu roku 2016 sto dvacet šest tisíc aktivně pracujících seniorů nad 65 let.

Průměrný důchod se pohybuje okolo částky 12 000 korun. Tato částka dle odborníků většině seniorů nepokrývá skutečné měsíční výdaje na život. Proto důchodci aktivně hledají pracovní příležitosti, aby si mohli svůj životní standard udržet i ve stáří. Jako ideální výši důchodu si dle některých průzkumů představují částku mezi 14 a 18 tisíci korun.

Zaměstnavatelé vnímají starší lidi jako velkou pracovní příležitost, protože na jedné pozici vydrží i několik let. “Většina seniorů nemá žádné časové omezení kvůli malým dětem a nemá zároveň tendenci postupovat výše v kariérním žebříčku. Navíc řada z nich vnímá práci jako svůj koníček, kam rádi chodí, kde rádi tráví svůj čas a tím se socializují. Bonusem je pro ně také finanční ohodnocení, protože si k důchodu přilepší,” vysvětluje motivaci lidí v důchodovém věku k práci Karel Schwarz z Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení ČR. Peníze navíc s oblibou podle něj využívají za nejrůznější služby (kosmetika, masáže, kadeřník atd.), zábavu a kulturu, za cestování, ale také za kvalitnější potraviny nebo návštěvu restaurací.

Jakými dalšími způsoby si dnešní senioři mohou zvyšovat své finanční příjmy, když nechtějí být pouze zaměstnanci?

Senioři čím dál častěji podnikají

Vedle využití tradičních pracovních smluv na hlavní nebo vedlejší pracovní poměr, dohod o pracovní činnosti nebo dohod o provedení práce, se čeští senioři stále častěji stávají podnikateli nebo živnostníky. Současné analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (ASMP) dokládají, že seniorských podnikatelů ve věku nad 61 let je v naší společnosti něco okolo 48 tisíc. Jen podnikatelů-seniorů od roku 2010 přibylo více než 30 tisíc. Podle čtvrtiny z nich jsou největší motivací peníze. Třináct procent cítí potřebu se nějakým způsobem společensky realizovat a dvanáct procent podniká proto, aby měli svou nezávislost. Do karet jim nahrává také současný trend starších rodičů. Jejich děti většinou zakládají rodiny v daleko pozdějším věku, než oni, proto se jejich role babiček a dědečků odkládá a oni mají čas na realizování svých podnikatelských záměrů. S komplikovanou byrokracií jim může poradit již zmíněná Asociace malých a středních podniků a živnostníků, která podporuje a motivuje seniory k ekonomické aktivitě.

Populární je poskytování ubytovacích služeb

Čeští senioři využívají stále více službu Airbnb, která zprostředkovává krátkodobé ubytování pro cestovatele. Za poslední tři roky se počet seniorů, nabízející tuto službu, více než ztrojnásobil. V současné době představuje 6 % ze všech aktivních hostitelů. Své byty pronajímá přes Airbnb v ČR celkem 675 seniorů, zatímco v roce 2015 jich bylo pouze 180. Senioři – hostitelé tak získávají důležitý zdroj vedlejších příjmů ke svému důchodu. V roce 2017 získali čeští senioři prostřednictvím Airbnb služeb více než dva miliony euro a ubytovali více než 25.000 hostů. V roce 2018 se čtyři pětiny z nich těšili nejvyššímu možnému hodnocení (5 hvězd). Navíc, ubytování na Airbnb využívají sami senioři. Dle informací z tiskové zprávy Airbnb za poslední rok (od září 2017) využilo Airbnb na 3 600 českých seniorů, kteří se stále častěji a rádi vydávají za cestovatelskými zážitky po světě. 

Předností je nabídnout svůj volný čas. Trendy je spolupráce s neziskovkami

Senioři jsou velmi rádi potřební, hojně proto nabízejí svůj volný čas. Využívanou a oblíbenou službou je v současnosti hlídání domácích mazlíčků, nejčastěji psů nebo koček. Na trhu existuje hned několik společností, které jsou otevřeny ke spolupráci se seniory. Senioři-hlídači se věnují hlídaným domácím mazlíčkům buď individuálně v době, kdy nejsou majitelé doma nebo musejí odjet na víkend pryč, a nebo mohou domácí mazlíčky ubytovat u sebe doma a starat se o ně i v době svátků, prázdnin či jiných společenských příležitostech. Kromě psů nebo koček, je zájem o hlídání papoušků, hlodavců, králíčků nebo plazů.

Zájmu seniorů neunikne ani neziskový sektor. V České republice je rozšířený a poskytuje pomoc např. rodinám s dětmi, zdravotně postiženým, starým lidem, invalidům, nemocným dětem, obětem násilí či lidem bez domova. V roce 2017 bylo v České republice registrováno 129 061 neziskových institucí, což poskytuje seniorům slušnou základnu pro pracovní příležitost. Oblíbenou činností pro seniory je poptávka po hlídacích babičkách. V dnešní době, převážně ve velkoměstech, žije mnoho rodin bez pomoci svých starších rodinných příbuzných, proto je tato pomoc žádanou a dobře placenou. Senioři si tak mohou měsíčně zvýšit svůj finanční rozpočet až o deset tisíc korun. Navíc jsou skvělými opatrovníky malých dětí, mají bohaté životní zkušenosti a oplývají trpělivostí a dostatkem volného času a svou činností se cítí být prospěšní, činorodí a navíc mají vyšší finanční nezávislost.

práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%